The negative effects of foreign exchange risk on Turkish manufacturing firms
Döviz kuru riskinin Türkiye?deki üretici firmalar üzerindeki negatif etkileri
  1. Tez No: 221295
  2. Yazar: TUNÇ DEMİRAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. NİHAT SOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Foreign Exchange Risk, Export, Import, Foreign Trade, Total Trade
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tez temel olarak döviz kuru dalgalanmalarının Türkiye'deki üreticifirmalar üzerindeki negatif etkisini açıklama gayesini gütmüstür. Giriskısmında, döviz kuru riskinin firmaların üretim planları üzerindeki etkisine vefirmların riske maruz kalma derecelerini etkileyen faktörlere deginilmistir.Birinci bölüm teori, geçmis literatürlerin bulguları ve döviz kurudalgalanmalarının ticaret üzerindeki etkisini ölçen risk ölçüm tekniklerihakkında bilgi saglamaktadır. Bu tezin ikinci bölümü Türkiye'nin 1980 ve 2004yılları arasındaki dıs ticareti hakkında bilgi içermektedir. Üçüncü bölümdedöviz kuru riski ile ticaret akısı arasındaki iliskiyi göstermek için verilerinanalizi yapılmaktadır. Bu bölüm verileri, metodolojiyi ve sonuçları içerir.Dördüncü bölüm anketi içerir ve anket, bu anketi uyguladıgımız sektör ve ilseçiminin altında yatan nedenlerin açıklanması ve sonuçlardan olusur.Tez, döviz kuru riski ve firma davranıslarının analizi ve anket sonuçlarınınkısa degerlendirmesi ile son bulmaktadır.Anahtar KelimelerDöviz Kuru Riski, /hracat, /thalat, Dıs Ticaret, Toplam Ticaret.
Özet (Çeviri)
This dissertation mainly aims to identify the negative effects of foreignexchange volatility on Turkish Manufacturing firms. In the introduction, theeffects of foreign exchange rate risk on companies? future plans forproduction and the factors which affect the degree of firms? exposure to riskare mentioned. The first part provides information about theory, findings ofthe past literature, and risk measurement techniques used in measuring theeffects of foreign exchange volatility on trade. The second part of this thesisincludes information about Turkish foreign trade between 1980 and 2004. Inthe third part, data are analyzed to show the relationship between exchangerate risk and trade flows. This part includes the data, methodology andresults. Fourth part includes a survey and it consists of the reason underlyingthe choice of sample sector, city and results.This dissertation is finalized with a brief conclusion part concerning theresults of exchange rate risk and firm behavior analysis and survey.