The impact of September 11 on Iranian foreign policy under Khatami
11 Eylül?ün Hatemi Dönemi İran dış politikasına etkisi
- Tez No: 221306
- Danışmanlar: PROF. DR. M. LÜTFULLAH KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: 11 Eylül, Nükleer Enerji, Terörizm ve Kitle Cmha Silahları, Hatemi, Pragmatizm, September 11, Nuclear Energy, Terrorism and WMD, Khatami, Pragmatism
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez, 11 Eylül Saldırılarının Hatemi Dönemi Cran Dıs Politikasına etkisiniincelemektedir. Üç bölümden olusan tezin birinci bölümünde, Rıza Pehlevi'denMuhammed Hatemi'ye kadar geçen süreçte Cran'ın takip etmis oldugu dıspolitika ve Cran'da dıs politikayı etkileyen güç odakları incelenmistir. Ckincibölümde ise, Hatemi'nin dıs politikası anlayısı ele alındıktan sonra, bu anlayısçerçevesinde 11 Eylül öncesi süreçteki Cran dıs politikası ve Hatemi'nin dıspolitika konusundaki farklı yaklasımı anlatılmıstır. Aynı bölümde, 11 Eylülsaldırılarına genel bir bakıstan sonra, bu saldırıların dünya politikasınagetirileri, saldırı sonrası George W. Bush yönetimindeki yeni Amerikan dıspolitikası ve Cran'ın 11 Eylül sonrası var olan yeni düzen karsısındaki ilktepkileri incelenmistir. Son bölümde ise, 11 Eylül sonrası Cran'ın dıspolitikasını mesgul eden konular; Afganistan ve Irak'ın isgali, Cran'ın ABD veAB ile olan ikili iliskiler ve en son olarak da nükleer enerji konusu islenmistir.Bu tezin amacı Cran dıs politikasındaki, agırlıklı olarak Hatemi dönemiylebaslayan pragmatizme yönelisi göstermek ve bu anlayıs çerçevesinde,11Eylül sonrası Cran dıs politikasının genel görünümü çizmektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine the impact of 11th September2001 terrorist attacks on Iranian Foreign Policy during the Khatami period.The thesis consists of three main chapters. In chapter one, I have firstlyhandled Iranian foreign policy from the time of Shah?s reining until theKhatami period, and secondly the power structure in Iran. In chapter two,first Khatami?s foreign policy orientation, and second, Iranian foreign policybefore 11th September 2001 are being discussed within the context ofKhatami?s various responses to different foreign policy issues. After looking at11th September 2001 attacks, in the same part, repercussions of the attacksin World politics, new American foreign policy under George W. Bush, andIran?s immediate response to post-11th September 2001 order are beinghandled. In chapter three, I have discussed the US invasion of Afghanistanand Iraq, Iran?s relationship with the US and the EU, and Iran?s nuclearenergy problem as a component of Iran?s present foreign policy.The key goal of this thesis is to draw the general framework of Khatami?spragmatist foreign policy in the post-11th September 2001 world.