İran nükleer krizi ve krizin 1953-2008 arası ABD-İran ilişkileri üzerindeki etkisi
Iranian nuclear crisis and its impact on US-Iranian relations between 1953-2008
- Tez No: 277628
- Danışmanlar: DOÇ. ÖZLEM TÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ABD, İran, Dış politika, Nükleer program, USA, Iran, Nuclear Crisis, Foreign Policy
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma, İran nükleer krizi çerçevesinde Amerika-İran ilişkilerini tarihsel birperspektiften incelemektedir. 1953'ten 2008'e dek İran ve Amerika'nın ilişkilerinebaktığımızda, iki ülkenin birbirlerini algılayışları değiştikçe nükleer soruna karşıyaklaşımlarının da değiştiğini görmek mümkündür. Şah döneminde yakın dost olaniki ülke için nükleer gelişmeler hiç bir şekilde tehdit oluşturmazken, İslam Devrimiile algılamalar tamamen değişmiştir. İslam Devrimi ile her ne kadar Amerika ve İranbirbirini tehdit olarak algılamaya başlasa da, bu dönemde nükleer sorun Humeyni'ninyaklaşımından dolayı önemini kaybetmiştir. 11 Eylül 2001 saldırıları ile ABD'ninsadece Orta Doğu'ya karşı yaklaşımı değil, İran'ın nükleer soruna olan yaklaşımı dadeğişmiştir. 2002 yılında gizli nükleer santrallerin ortaya çıkması ile başlayan krizAhmedinejad'ın 2005'te devlet başkanı seçilmesi ile zirveye tırmanmıştır. Farklıdönemlerde yaşanan farklı tarihsel olaylar iki ülkenin birbirine karşı algılamalarışekillendirmiştir. Ülkelerin birbirlerine karşı olan algılamaları değiştikçe nükleersoruna karşı olan yaklaşım ve politikalar da değişmiştir. Bu çalışmada iki ülkeninbirbirlerine karşı olan algılamalarının nasıl şekillendiği ve nükleer soruna karşıyaklaşımlarının tarihsel olaylardan nasıl etkilendiği incelenip, analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the U.S.-Iran relations in accordance with Iranian Nuclear Crisisfrom a historical perspective. Analyzing the U.S.-Iran relations since 1953 until2008, it is possible to see that as the two countries? perceptions towards each otherchange, their policies towards the nuclear issue change, too. While nucleardevelopments were not a threat for the two states that were close allies during theShah Era, the perceptions totally changed after the Islamic Revolution. However,even if US and Iran started to perceive each other as a threat, nuclear issue lost itsimportance because of Khomeini?s approach in this period. With the September 11,2001 attacks, the American approach has changed not only regarding the MiddleEast, but also regarding the nuclear issue in Iran. The Nuclear Crisis that started in2002 by the announcement of secret nuclear centrals escalated to its peak with theelection of Ahmedinejad as the president. Different historical facts that wereexperienced at different periods shaped perceptions of two nations towards eachother. As these perceptions change towards each other, their perceptions regardingthe nuclear issue and their policies have changed, too. In this study, how these twonations? perceptions towards each other were shaped and their approaches regardingthe nuclear issue influenced by the historical events will be examined and analyzed.