The place of energy security in European Union security and defence policy
Enerji güvenliğinin Avrupa Birliği güvenlik ve savunma politikası içindeki yeri
  1. Tez No: 221310
  2. Yazar: ARZU YORKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ESDP, Energy supply security, Energy import dependency, Energy dialogue, Internal energy market, Energy efficiency
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tezin amacı Avrupa Birligi'nin enerji güvenligi politikasını kendi güvenlik vesavunma politikası içinde açıklamaya çalısmaktır. Tez iki bölümden olusmaktadır.Birinci bölüm Avrupa'nın güvenlik ve savunma politikasını ana hatlarıyla elealmaktadır. Tezin ikinci ve ana bölümünü olusturan enerji güvenligi konusu ise üçkısımdan olusmaktadır. Birinci kısımda politika ve enerji güvenligi incelenmektedir,burada üretici ülkeler/bölgeler olarak Basra Körfezi ülkeleri, Rusya ve Kuzey Afrika vetransfer bölge konumundaki Hazar denizi ülkeleri ile enerji isbirligini gelistirmekkonusu ele alınmıstır. )kinci kısım enerji güvenliginin ekonomik boyutuyla ilgilidir.Amaç elektrik ve dogal gaz sektörlerinde verimli bir iç enerji pazarı olusturmaktır. BuPazar su özellikleri içermelidir: elektrik ve dogal gaz piyasalarının rekabete açıkolması, enerji yollarının (petrol ve dogal gaz boru hatları ve elektrik sebekeleri)çesitlendirilmesi ve etkili bir kriz yönetimi sistemi gelistirilmesi. Üçüncü kısım iseenerji güvenliginin çevre ile olan iliskisine deginiyor. Bu kısım Avrupa Birligi'nin KyotoProtokolü için üstlendigi yükümlülüklerinin enerji güvenligini nasıl etkiledigini sukriterlerle ifade emektedir: yenilenebilir enerji kaynaklarının üretiminin arttırılması;enerjinin tasarruflu ve verimli bir sekilde kullanılması; ve ileri enerji teknolojisiningelistirilmesi, böylece Birlik Kyoto taahhütlerini yerine getirerek enerjide dısabagımlılıgını kısmi ölçüde azaltmıs olacaktır.Kısacası, yazar Avrupa Birligi'nin üretici ülke ve bölgelerle gelistirdigi enerjiisbirligini; Birlik düzeyinde kurmaya çalıstıgı enerji iç pazarını; enerji kaynaklarınıçesitlendirme yolundaki çabasını; ve enerji verimliligini arttırmasını Birligin enerjigüvenligini garanti altına almak için olusturdugu temel elementler olarak görmektedir.Böylece, Birligin enerji güvenliginin saglanması için alınan tedbirlerin askeri degil siviltedbirler olduguna dikkat çekmek istiyor.Anahtar KelimelerAB, AGSP, Enerji arz güvenligi, Enerjide dısa bagımlılık, Enerji diyalogu, )ç enerjipazarı, Enerji verimliligi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to express the energy supply security policy of theEuropean Union in its security and defence policy. This thesis consists of twochapters. The first briefly explains European security and defence policy. The latter,which can be named the heart of the thesis, covers three sections. The first is namedenergy security and politics: the Persian Gulf region, Russia and North Africa as mainproducers, and the Caspian basin as a transit region are studied by promoting energydialogue with these countries/regions. The second is economic dimension of energysecurity that indicates creation of an efficient internal energy market in electricity andgas sectors at the European Community level by liberalization of these sectors,diversification of energy supply routes and establishment of an effective energy crisismanagement system. Finally, the last part studies on environmental aspect of energysecurity by explaining the obligations of the Union under the Kyoto Convention,which entail the Union to increase use of its renewable energies, improve energyefficiencies and savings and develop high energy technologies, and thus importdependecy of the Union on external supplies is reduced.As a result, the author argues that promoting energy cooperation between theUnion and its producers, establishing a truly integrated energy market at theCommunity level, and diversifying energy supplies and improving energy efficienciesare essential elements to secure energy supplies of the European Union. Thus, sheindicates that its security of energy supplies requries civilian measures rather thanmilitary ones.