International economic aspect of globalization : The case of capital movements after the cold war
Küresellesmenin uluslararası anlamda ekonomik yönü : Soğuk savaş sonrası sermaye hareketleri
- Tez No: 221311
- Danışmanlar: PROF. DR. M. LÜTFULLAH KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Capital Movements, Globalization, Economic Globalization, TransnationalCorparations, Foreign Investment, Income Gap
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tezde, küresellesmeyi uluslararası siyasal ekonomi baglamında, özellikleSoguk Savas sonrası sermaye hareketleriyle ilgili olarak incelemeye çalıstım.lk bölümde, konuyu öncelikle, kısaca yeni ekonomik düzen olarakadlandırabilecek olan küresellesmenin tanımını yaparak incelemek istedim.kinci bölümde, ekonomik küresellesmeyi, yoksullugun tanımını, yapısal uyumprogramlarını, milletlerüstü sirketleri, gelismis ve gelismekte olan ülkelerarasındaki ekonomik farklılıkları arastırmaya odaklandım. Üçüncü bölümde,ekonomik farklılıkları karsılastırmak suretiyle finansal küresellesmeye agırlıkverdim. Dördüncü bölümde ise, gelismekte olan ülkelerin elde ettiklerisonuçlar bakımından net sermaye akıslarının yönünü ve milletlerüstü sirketlerianaliz etmeye çalıstım. Kapitalist bir piyasa ekonomisinin ortaya çıkmayabaslamasından beri dünya ekonomisi bir merkez ve çevre etrafındasekillenmis durumdadır. Son olarak da küresel kapitalist ekonomik sisteminözündeki istikrarsızlıga ve adaletsizlige iliskin elestirilerimi ortaya koydum.Fazlasıyla uluslararasılasmıs durumda olan mevcut dünya ekonomisininmükemmel olmadıgını savunuyorum: bu, uluslararası ekonominin bazıbelirgin konjonktürlerinin veya devletlerinin bir ürünüdür. Uluslararasıekonomi daha az açık ve aynı sekilde entegredir. Büyük güç savaslarıekonomik iliskiler ve siyaset arasındaki karsılıklı etkilesimi yenidenbiçimlendirmistir. Küresel ekonomiye yönelik kolektif karar almamekanizmaları mevcut degildir.Anahtar KelimelerSermaye Hareketleri, Globallesme, Ekonomik Globallesme, UluslarüstüSirketler,Yabancı Yatırım, Gelir Esitsizligi
Özet (Çeviri)
In this thesis, I will attempt to discuss globalization within the context ofinternational political economy and particularly with reference to capitalmovements after the Cold War. In the first chapter, I would like to discussthe subject by first describing the globalization which can be shortly namedthe new economic order. In the second chapter, I focused on measuringeconomic globalization, definition of poverty, structural adjustmentprograms, transnational companies, economic differences betweendeveloped and developing countries. In chapter three, I concentrated onfinancial globalization, comparing the economic differences. In chapter four;I tried to analyze the direction of the net capital flows and transnationalcompanies (TNC) with regard to the consequences of developing countries.Since the beginning of the emergence of a capitalist market economy, theworld economy is shaped around a core and periphery. Finally, I put forwardmy critiques about the inherent instability and injustice of the global capitalisteconomic system. I argue that highly internationalized present worldeconomy is not perfect: it is the product of a number of distinct conjuncturesor states of the international economy. International economy is less openand equally integrated. Great Power struggles have reshaped interaction ofeconomic relations and politics. Collective decision-making mechanisms forthe global economy simply do not exist.