Banka krizleri ve özel sermayeli ticaret bankaları: Türkiye örneği
Banking crises and private owned commercial banks with: Case of a Turkey
  1. Tez No: 240921
  2. Yazar: SELÇUK DURANLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADİ UZUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, Kriz, Özel Sermayeli Ticaret Bankaları, Türk Bankacılık Sektörü, Bank, Crisis, Private Capital Banks, Turkish Banking Sector
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kriz kavramı ekonomi literatüründe farklı açılardan tanımlanmaktadır. Ekonomide ?aniden ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan olayların makro açıdan ülke ekonomisini, mikro açıdan ise firmaları ciddi anlamda sarsacak sonuçlar ortaya çıkarması? olarak da tanımlanan ekonomik krizin, finansal kriz ile farklı ele alınması bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. 1970 yılı öncesi ortaya çıkan krizlerin daha çok arz ve/veya talep dengesizliğinden kaynaklandığı bilinmektedir. Ancak özellikle 1944 yılında Bretton Woods anlaşması ile kurulan sabit kur sisteminin 1970'li yılların başında çökmesi, dünyayı kur ve faiz riski başta olmak üzere farklı nitelikteki risklerle daha fazla karşılaşır hale getirmiştir. Dolayısıyla yeni nesil krizler daha çok finansal kriz biçiminde ortaya çıkmıştır. 1980'li yılların başından bu yana gerek gelişmiş ülkelerde, gerekse gelişmekte olan ülkelerde bir çok bankacılık krizi yaşanmış, globalleşmenin etkisiyle bu krizler bir biri ardına bir çok ülkeye sıçramış ve her ülkede ortak ve/veya farklı sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Bütün ülkelerdeki bu krizleri açıklayacak tek bir neden bulmak mümkün olmamıştır. Gerçekten tek tek ülkeler analiz edildiğinde finansal krizleri tetikleyen, ülkelere özgü, çok farklı iç ve dış şok ve sorunlar bulunmaktadır. Örneğin siyasal istikrarsızlıklar, kurumsal yapılardaki yetersizlikler, finansal yapıdaki sığlıklar gibi ülkeler arasında çok farklı yapılar bulunmaktadır. Bu yapılar dış şoklara olan direnci de önemli ölçüde etkilemektedir. Hiç kuşkusuz finansal sistemi etkileyen tek değişim, yaşanan finansal krizler değildir. Dünya bankacılığında özellikle son 20 yıldan beri giderek belirginleşen bir yapısal değişim yaşanmaktadır. Bu değişim; teknolojik gelişmeler, uluslararası para ve sermaye piyasalarındaki gelişmeler, mali serbestleşme ve finansal liberalizasyon akımları, banka dışı finansal kuruluşların rekabeti gibi çok farklı alanlara yayılmıştır. Bir taraftan uluslararası bankacılık sisteminde yaşanan yapısal değişimler, diğer taraftan son yıllarda yaşanan finansal krizlerin bankacılık sistemi üzerindeki etkileri ciddi biçimde hissedilmiştir. Amacımız, özellikle liberalleşme eğilimlerinin başladığı 1980 döneminden başlayarak; gerek ekonomiyi gerekse bankacılık sistemini etkileyen temel eğilim ve uygulamaları ortaya koymak, çeşitli kriz modelleri çerçevesinde Kasım 2000'de başlayıp Şubat 2001'de devalüasyon ile sonuçlanan finansal krizin analizini yapmaktır. Ancak bu kriz analizi; ?en çok etkilenen? kesime yani Türkiye'de faaliyet gösteren özel sermayeli ticaret bankaları çerçevesinde yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of the crisis is defined in many aspects in economy literature. The economic crisis which is described as ?sudden and unpredictable events effecting the national economy in a macroeconomic way and effecting the companies seriously in a microeconomic way? should be discussed in a different way from a financial crisis. It is known that the crises before 1970s were mostly caused by the instability of supply and/or demand. However, since the collapse of Breton Woods agreement of the fixed exchange rate system in the beginning of 1970s made the world come across with different kinds of risks primarily the rate of exchange and interest risks. Therefore, new generation crises have generally arisen in the form of financial crisis. Many banking crises have occurred both in developed and developing countries since the beginning of 1980s, with the effect of globalization they have spread to other countries one by one, and they have revealed common and/or different consequences in each of them. However it has not been possible to give an exact cause to explain these crises in these countries. Actually, when these countries have been analyzed one by one, many domestic and foreign shocks and problems peculiar to these countries that have triggered financial crises have been found out. There have been various constitutions amongst the countries for instance; political instabilities, deficiencies in institutional structures and the shallowness in financial structure. These structures may significantly effect the resistance to foreign shocks. The only change that effect the financial system is definitely not the financial crises. In world banking, there has been an obvious structural change since the last two decades. This change has spread over different areas such as technological developments, changes in international money and capital market, fiscal liberalization and financial liberalization movements, and the competition of the non-banking financial foundations. Both the structural changes in international banking system and the effects of the previous financial crises in the recent years on the banking system have been realized seriously. Our goal is to introduce the main trends and applications that effect both economy and banking system especially beginning from the liberalization trends since 1980s, and to analyze the financial crisis resulted in devaluation from November 2000 to February 2001 in terms of the various crisis models. However this crisis analysis has been administered to the most effected sector in other words to the private commercial banks which operate in Turkey.