Foreign policy of the Us towards the middle east after September the 11th 2001
11 Eylül 2001 sonra Abd?nin ortadoğu politikası
  1. Tez No: 221312
  2. Yazar: HAKAN KÖNİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ABD Siyaseti, George W. Bush Yönetimi, Neokonzervatifler, Ortadoğu, Irak Savaşı, Petrol ve Büyük OrtaoğuGirişimi, US Policy, George W. Bush Administration, Neoconservatives, Middle East, Iraqi War, Oil and Greater Middle EastInitiative
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu tez çalışmasının amacı 11 Eylül 2001 terör saldırılarından sonra ABD'ninOrtadoğu siyasetindeki dinamikleri, Irak savaşının altında yatan asıl nedenler, veGeniş Orta Doğu Girişimi'nin mahiyetidir. Eylül saldırılarından sonra ABD'ninOrtadoğu siyasetindeki dinamik unsurları ABD'nin gücünü göstermeye yönelikyeni bir isteklilik, bu süreçte uluslararası aktörlerin basitçe dost veya düşmanolarak kategorize edilmesi, olaylar karşısında Makyavelli tarzı siyasaların veçözüm önerilerinin benimsenmesi, petrolün çıkarılması, taşınması ve uluslarasıpiyasalarda satılmasıyla ilgili olarak ulusal ve şahsi çıkarların en üst düzeyeçıkartılmasına yönelik çabalar, ve bu amaçlar uğrunda NATO mekanizmalarınınkullanılması şeklinde görülmektedir. Bush yönetiminin Irak savaşınıbaşlatmasında yönetim içinde ağır basan neo-kon elit ve onların aşırı İsrailyanlısı siyasaları önemli bir etkendi. Fakat bunun yanı sıra, küresel bir egemenlikkurma yolunda, Ortadoğu ve Avrasya'daki enerji kaynaklarının çıkartılması,taşınması ve satılmasıyla ilgili hesapların da önmeli etkisi oldu.Büyük Ortadoğu coğrafyası genelde Batı, özelde de ABD için eşi bulunmazbir fırsatlar dünyası ve aynı zamanda da azami bir tehdit merkezi olmapotansiyeli taşımaktadır. Bush yönetimi bu ğerçekleri göz önünde bulundurarak,2003'ün sonlarına doğru Ortadoğu'da siyasi ve ekonomik reformları teşfik etmekamacıyla çok geniş kapsamlı bir girişim başlattı. Büyük Ortadoğu Girişimi diyebilinen bu uygulamanın temelinde bölgede G-8 ülkelerinin ulusal çıkarlarını tehditeden çok sayıda yabancılaştırılmış insanın bulunması, bu insanların terror,uluslararası suç ve kaçak göç olaylarına katkıda bulunacağı iddiası yeralmaktaydı. Fakat Irak savaşının başlamasından sonra, insanları bu girişimiOrtadoğu'da ve oradan da bütün dünyada küresel bir egemenlik kurmamücadelesinin siyasi, ekonomik ve sivil kanadığını oluşturmadığınainandırabilmek pek kolay görünmüyor.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to discover, in the aftermath of September 11 2001terrorist attacks, the dynamics of US policy towards the Middle East, underlayingreasons behind the Bush administrations war in Iraq, and the nature of theGreater Middle East Initiative. The dynamics of US foreign policy in this contexthave been a new assertiveness to emphasize US power against real andsupposed enemies in the name of war against terrorism, description of thestates as enemies and friends in the new age of war against terrorism,implementation of Machiavellian policies, seeking for violent resolutions forinternational disputes, maximization of national, corporational and personalinterests concerning the extraction, transportation and marketing of oil andnatural gas resources and the using the NATO mechanisms in achieving thesegoals. The underlying reasons behind the Bush administration?s war in Iraq wereneo-conservatism in the administration at first and second the desire to controlextraction, transportation and marketing of vast energy resources in the MiddleEast and Eurasia on the way to a global domination.The Greater Middle East region has come to be regarded as a uniquechallenge and opportunity by the international community in general and theUSA in particular. The Bush administration is executing a wide-ranging initiative,supposedly prepared towards the end of 2003 to promote political and economicreform in the region. It was premised on the claim that the growing pool ofpolitically and economically alienated individuals in the region threatens thenational interests of G-8 members by contributing to the global rise in terrorism,international crime, and illegal migration. But it is not easy to assure, on thepart of the USA, that this initiative is not the political, economic and civilian stepof becoming the dominant power in the Middle East, and therefrom the world ingeneral, after the military step in Afghanistan and Iraq.