Higher educational systems in Islam and Europe: A comparative study of the Ottoman Medrese system and British Universities in the early modern period
İslam ve Avrupa'da yüksek öğretim sistemleri: Xvı ve Xvıı. yüzyillarda Osmanlı Medrese ve İngiliz Üniversite sistemlerinin mukayeseli tedkiki
  1. Tez No: 221324
  2. Yazar: STEVEN KİMBALL IDE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET İPŞİRLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İngiltere, Üniversite, Oxford, Cambridge, Osmanlı, Fatih, Süleymaniye, Medrese, Müfredat, Vakıf, Öğrenci, Müderris, England, University, Oxford, Cambridge, Ottoman, Fatih, Suleymaniye, Madrasa, Curriculum, Foundation, Student, Professor
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tez XVI ve XVII. yüzyıllarda İngiltere ve Osmanlı Devleti'ndeki eğitim sistemlerinin mukayesesi üzerine yoğunlaşmaktadır. İngiliz üniversiteleri ve kolejlerinin yanı sıra Osmanlı medreselerinin konseptlerini ve gelişimini ortaya koyan girişin ardından dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm bu kurumların vakıflarını, onların müfredatı nasıl etkilediklerini ve nasıl değiştirilebildiklerini incelemekte ve tetimme okullarının bu büyük kurumlarla irtibatlarını ele almaktadır. İkinci bölüm her kurumun müfredatınının yanı sıra ilgili dönem zarfındaki yeni gelişmeleri ve sınavları değerlendirmektedir. Üçüncü bölüm akademik kadronun ve diğer personelin bir kısmını ele almakta ve onların görev ve maaşlarıyla ilgili meseleleri incelemektedir. Dördüncü ve son bölüm bu kurumların öğrencilerinin rolünün yanı sıra günlük yaşantılarını ve bu kurumlardaki zamanlarının kendilerini müstakbel çalışmaları ve kariyerlerine nasıl hazırladığını araştırmaktadır. Bu tezin amacı XVI ve XVII. yüzyıllarda İngiliz ve Osmanlı yüksek öğretim sistemlerinin kendi içlerindeki ve birbirleriyle aralarındaki benzerlik ve farklılıklara dayalı bazı sonuçlara ulaşmaktır. Bu çalışma, yapılan karşılaştırmaların o sistemlerin anlaşılmasında bir değeri olduğu ümidiyle bu tespitlere ilişkin daha ayrıntılı müstakbel araştırmaları özendirecek şekilde tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the comparison of the educational systems in England and the Ottoman Empire in the sixteenth and seventeenth centuries. It consists of four main sections after the introduction that establishes the concepts and development of the English universities and colleges as well as the Imperial medreses of the Ottoman Empire. The first chapter deals with the endowments of these institutions as well as how they affect the curriculum and how they can be amended as well as containing a section on the relationship of the supporting schools with these larger institutions. The second chapter discusses the curricula of each institution as well as new developments and examinations during the covered era. The third chapter reviews some of the staff, both academic and non-academic, as well as relevant aspects of their work and salaries. The final fourth chapter examines the role of the students at these institutions in addition to their daily life and how their time at these institutions prepared them for their future studies and career. The desire of this study is to make some relevant conclusions based on similarities and differences within and between the English and Ottoman systems of higher education in the sixteenth and seventeenth centuries. While these comparisons are hopefully of value in understanding these systems, the study is also designed to encourage the future research of these valid points in more detail.