Birrî Mehmed Dede'nin Bülbüliyye adlı eseri üzerine cümle bilgisi incelemesi (metin-sözlük)
A syntactical analysis on Birri Mehmed Dede?s work named Bülbüliyye (text-dictionary)
- Tez No: 221335
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA SAVRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cümle, Cümle Bilgisi, Kelime Grupları, Cümlenin Ögeleri, Cümle Türleri, Sentence, Sentence Knowledge, Word Groups, Component ofSentence, Types of Sentence
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu çalısmada, Birrî Mehmed Dede'ye ait olan Bülbüliyye adlı eserin Bursanebey Yazma ve Basma Eserler Kütüphanesi'nde bulunan bir nüshası incelenmistir.Üç bölümden olusan bu çalısmanın ?Bülbüliyye Adlı Eserin Cümle BilgisiYönünden ncelenmesi? adlı birinci bölümünde ?Kelime Grupları?, ?Cümlenin Ögeleri?ve ?Cümle Türleri? incelenmistir. kinci bölüm ise ?Metin? bölümüdür. Bu bölümdeeserin transkripsiyonu verilmistir. Çalısmanın üçüncü bölümü olan ?Sözlük? bölümündeise günümüzde kullanılmayan veya kullanımı yaygın olmayan sözcüklerin karsılıklarıverilmistir.Bu çalısma XVIII. Yüzyıla ait bir eserden hareketle cümle bilgisi ile ilgilitespitler yapmayı amaçlayan metin merkezli bir çalısmadır.
Özet (Çeviri)
In this study, a copy of Birri Mehmed Efendi?s work named `?Bulbuliyye??which is found in Bursa Inebey Manuscript and Printed Works Library is examined.This study is consist of three parts, and in the work of Bülbüliyye?s first partnamed as, ?Sentences Knowledge? ; ?Word Groups?, ?Component of Sentence? and?Type of Sentence? are examined. In the second part is text. In the third part of thisstudy which is `Glossary? , the translation of the words which are not used anymoretoday or widespread are given.This study is a text oriented study that aims to make determinations aboutsentence knowledge by following a work which is belonged to XVIII.century.