İşletmelerde dış kaynaklardan yararlanma ve konaklama işletmeleri üzerinde bir uygulama
Outsourcing in organizations and an application on accomodation
  1. Tez No: 221334
  2. Yazar: BAYRAM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER MET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Dıs Kaynaklardan Yararlanma (Outsourcing), Tedarikçi, Temel Yetenek, DKY Süreci, Konaklama sletmeleri
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
sletmelerde dıs kaynaklardan yararlanma (DKY) ve konaklama isletmeleriüzerinde örnek bir uygulama isimli yüksek lisans tez çalısmasının amacı dıskaynaklardan yararlanma uygulamasının isletmeler üzerindeki etkilerinin incelenmesi,sürecin isletme yapısına ve faaliyetlerine uygulanması, bu uygulama esnasında dikkatedilmesi gereken kritik noktaların belirlenmesidir. Diger bazı yönetim uygulamalarıylabirçok benzerlikler gösteren DKY'nin özünde temel yetenek kavramı yatmaktadır.Genel olarak DKY ve temel yetenek kavramları; isletmelerin en iyi yaptıklarıfaaliyetleri belirleyip bu faaliyetler üzerinde yogunlasmaları, geriye kalan diger bazıfaaliyetleri de yapılan anlasmalar vasıtasıyla tedarikçi isletmelerden temin etmeleriniamaçlayan bir uygulamadır.Çalısmanın birinci bölümünde dıs kaynaklardan yararlanma kavramınadeginilmis, ortaya çıkısı, kullanılma nedenleri, diger yönetim kavramları veteknikleriyle iliskisi irdelenmistir. kinci bölümde ise DKY sürecinin isletmelerdeuygulanmasından, Türkiye'deki ve dünyadaki bazı dıs kaynaklardan yararlanmauygulamalarına ve sonuçlarına deginilmistir.Çalısmanın uygulama bölümünde ise konaklama isletmelerinin dıs kaynaklardanyararlanma uygulamalarını kullanıp kullanmadıkları, bu uygulamaya bakıs açılarınınhangi yönde oldugu, mevcut uygulamalar var ise etkilerinin isletme üzerindekisonuçlarının degerlendirilmesi kapsam olarak belirlenmistir. Ayrıca isletmelerde görevyapan üst düzey yöneticilerin uygulama hakkındaki düsünceleri ifadeler verilerekbelirlenmeye çalısılmıstır. Arastırma sonucunda henüz isletmelerin DKYuygulamalarına yogun olarak basvurmadıkları fakat uygulama ile ilgili bilgi sahibioldukları ortaya çıkmıstır. Konaklama isletmeleri dıs kaynaklardan yararlanmauygulamalarının sektörde gelecekte sıkça kullanılacagını ve bu uygulamanın isletmeyeverimlilik, hizmet kalitesi ve karlılık anlamında olumlu etkilerinin oldugunu veolacagını belirtmislerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study with the name ?Outsourcing in Organizations and anApplication on Accommodation Establishments? is to investigate the effects ofoutsourcing on organizations, applicate the process on organization structure andactivities, define the critic points that should be notice during the application. Corecompetence lies on the basic of outsourcing that shows a lot of similarities with theother management techniques. Outsourcing and core competence are generallymanagement techniques that aim to define the best facilities that the organization hasand to major on them, and assure the rest activities by the agreements that has madewith the vendor organization.The concept of outsourcing, the birth of outsourcing, reasons of outsourcingusage and the relations with the other management techniques are considered at lengthon the first section of this study. Application the outsourcing process on organizations,some application examples and results of outsourcing on the world and Turkey arementioned on the second section of the study.If the accomodation organizations use outsourcing or not, which viewpoint theyhave and if there is current applications and also evaluate the effects of it on theorganizations are determined as a scope in the application section of the study. Also it istried to define the opinions of the managers about outsourcing. As a result of theresearch it appears that the organizations applicate outsourcing not to much but they arewell informed about outsourcing. Accomodation establisments state that outsourcingwill be used frequently in the sector and increase the productivity, service quality andprofitability of the organizations as a positive effect in the future.Key Words : outsourcing, vendor, core competence, outsourcing process,accomodation establishments.