Oluşturmacı kurama dayalı öğrenme etkiliklerinin 6. sınıf sosyal bilgiler dersi demokrasi serüveni ünitesindeki değerleri kazandırma bakımından etkililiği
The Affectiveness of learning activities based on constructive theory in the unit 'the adventure of democracy' for grade 6 social studies classes
  1. Tez No: 221534
  2. Yazar: GÜLŞEN ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler öğretimi, değer, değerler eğitimi, oluşturmacılık, Social Studies instruction, values, values education, constructivism
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmada amaç; İlköğretim Sosyal Bilgiler 6. sınıf öğrencilerine İlköğretim Sosyal Bilgiler öğretim programında yer alan ``Demokrasi Serüveni ünitesindeki değerleri'' oluşturmacı kurama göre düzenlenecek öğrenme/öğretme etkinlikleriyle kazandırılma düzeyinin ne olduğunu araştırmaktır. Böylece söz konusu değerlerin etkin bir biçimde kazandırılabilmesi için uygun öğrenme etkinliklerinin neler olabileceğini irdelenecektir.Araştırmanın evrenini, İstanbul İli Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim okullarında okuyan 6. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise İstanbul İli Özel Kültür İlköğretim Okulu 6. sınıfa kayıtlı, tesadüfi yöntemle seçilmiş öğrenciler oluşturmaktadır.Araştırmada deneme modeli kullanılmıştır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından hazırlanan tutum ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Formlar örneklem grubundaki öğrencilere elden dağıtılmış, doldurulmalarının ardından hemen teslim alınmıştır.Verilerin çözümü ve yorumlanmasında, Hak ve Özgürlüklere Saygı Ölçeğinin Güvenilirlik, Geçerlilik ve Faktör Analizleri SPSS 15 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin güvenilirliğinin test edilmesinde Alfa Katsayısından (Coranbach Alfa) yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda; yapılan etkinliklerin karşılıklı saygı, temel hak ve özgürlüklerin kullanımı, temel hak ve özgürlüklerin sınırları, temel hak ve özgürlükler boyutlarını olumlu etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim was to research what the level achieving of direct values,which take place in Primary Social Studies Education Programme, is with the teaching/learning activities organized according to the Constructive Theory.The research was done with the 6th grade students in Primary schools connected to the Ministry of Education in İstanbul. The control group was formed by 6th grade students in İstanbul Kültür Primary School chosen randomly.Experimental models were used in the research. Research data was gathered through a questionnaire form prepared by the researcher. The forms were distributed to the control group students by hand and then collected back.Reliability, validity and factor analysis of the Respect to the Rights and Freedom Questionnaire,was studied using 15 SPSS package programmes on computer. To test the Reliability of the attitude scale, Corancbach Alfa was used.At the end of the research,it was concluded that the programme had affected the mutual respect,application of basic rights and freedom and the border of basic rights and freedom positively.