Antikçağda görelilik sorunu
Problem of relativity in ancient age
- Tez No: 221552
- Danışmanlar: DOÇ. CEMAL GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Görelilik, Episteme, Doksa, Retorik, Diyalektik, Sofistik Çürütmeler, Relativity, Episteme, Doxa, Rhetoric, Dialectic
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı, Antikçağdaki sofistlerin görelilik anlayışlarının yarattığı sorunlarıgöstermektir. Sofistlerin akıl yürütmelerinde doğruya ulaşmayı hedeflememeleri, bilgive etik alanında bir çıkmaza neden olmuştur. Bu sorunun kaynağında ise belirli birvarlık anlayışı bulunmaktadır. Sofistler, varolandan yalnızca, zamanda ve mekandaolmak anlamında gerçeklikte varolanı anlamışlardır. Bu tek tip varlık anlayışı, bilgiyi detek tipleştirmiştir. Gerçeklikte varolan sürekli bir değişim içinde olduğundan, bilgidende değişen, kişiye göreli bir şeyi anlamışlardır.Oysa çalışmanın ikinci bölümünde de gösterilmeye çalışıldığı gibi değişmeyen,olduğundan başka türlü olamayan şeyler de vardır. Bu şeylere ilişkin bilgi iseepistemedir. Değişen, olduğundan başka türlü olabilen şeylere ilişkin yalnızcalardoksalar olabilir. Doksa söz konusu olduğunda bile bir doğruluktan söz edilebilir.Sofistler bir konuda doğru olanın kişiye göre değişebilir bir şey olduğunudüşündüklerinden, kişilerde istenilen sanıları oluşturmak amacıyla retoriğikullanmışlardır. Retorik ise bir konuda insanları ikna edebilme ustalığıdır; kişiyidoğruya ulaştırmaz.. Retoriği doğru bir şekilde kullanabilmek için öncelikle neyindoğru olduğunu bilmek gerekmektedir. Çünkü retoriğin hangi amaçla kullanılacağınıöğretmek retoriğin işi değildir. Bu unutulduğunda ise her şey eşit derecede savunulabilirhale gelecektir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to reveal the problems caused by the Sophists? insight ofrelativity. The Sophist aim to reach the truth by reasoning, causes a deadlock in thefields of knowledge and ethics. In the basis of this problem lies a certain insight ofbeing. Sophists concieve of being as being in reality which also means being in timeand in space. This standard insight of being, standardized the knowledge as well.Because that the being in reality permanently change, Sophists? conception ofknowledge was something in change and relativistic.However, as it is attempted to reveal in the 2nd chapter of this study, there are thingsthat stay unchanged and cannot be different from what it actually is. The knowledgeabout these things is episteme. Only doxas may exist about the things that change andcan be different from what it actually is. We can speak of the truth even if there aredoxas.Because Sophists believe that truth about a subject is relative, they used rhetoric inorder to form intended suppositions in a person. Yet rhetoric is the skill to persuade thepeople about a certain subject; it doesn?t provide the person reach the truth. To be ableto use rhetoric accurately, one should firstly know what is true. Because it is notrhetoric?s work to teach for what reason rhetoric may be used. When this is forgotten, itwill be possible to defend everything equally.