Üniversite öğrencilerinin akademik sahtekârlık eğilimlerinin ölçülmesine yönelik bir ölçek geliştirme çalışması
A study of a scale related to academic dishonesty tendencies of university students
  1. Tez No: 221561
  2. Yazar: ESRA EMİNOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKERİYA NARTGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik sahtekârlık, kopya çekme, intihal, ölçek geliştirme, üniversite öğrencileri, Academic dishonesty, cheating, plagiarism, scale development, university students
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kopya çekme, intihal yapma gibi davranışları da içine alan akademik sahtekârlık, eğitim-öğretim sürecinin her basamağında olduğu gibi üniversitelerde de görülmektedir. Sık yaşanan ve günden güne artış gösteren bu davranış öğrenciler tarafından normal bir davranış olarak kabul edilmektedir. Eğitim öğretim süreci içinde bu türden davranışları önlemenin ilk adımı, belirtilen davranışları gösterme eğilimine sahip olan öğrencileri belirlemektir. İlgili literatür incelendiğinde, bu davranışları gösterme eğiliminde olan öğrencilerin tespit edilmesinde kullanılacak bir ölçme aracının bulunmadığı gözlenmiştir. Bu eksikliği gidermek amacıyla, bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin akademik sahtekârlık eğilim düzeylerini ölçebilecek niteliklere sahip likert tipi bir ölçek geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, ilgili literatür taraması ve öğrencilerden elde dilen bilgiler doğrultusunda, ilgili niteliği ölçmek amacıyla yazılan pozitif ve negatif yönlü denemelik 40 madde öncelikle alan uzmanlarının görüşüne sunulmuş, daha sonra istenilen düzenlemeler yapılmak suretiyle, seçilen 25 maddeden oluşan deneme formu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin farklı fakülte ve yüksekokullarında öğrenim gören öğrencilere uygulanmıştır.Elde edilen veriler ölçek geliştirme sürecinin adımlarına uygun olarak analiz edilmiştir. Madde-ölçek korelasyonuna dayalı madde analizi ve alt-üst grup ortalamaları farkına dayalı madde analizi sonucunda deneme uygulamasına tabi tutulan tüm maddelerin nihai ölçekte yer alabilir nitelikte olduğu görülmüştür. Açıklayıcı faktör analizine göre ölçeğin deneme formunda yer alan 25 maddenin dört temel faktör altında toplandığı görülürken doğrulayıcı faktör analizi neticesinde birinci faktörde yer alan 3 maddenin ölçek kapsamından çıkarılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Ölçeğin nihai formu 22 maddeden oluşmaktadır. Ölçeğin birinci faktörü ?kopya çekme eğilimi?, ikinci faktörü ?ödev, proje gibi çalışmalarda sahtekârlık eğilimi ? genel?, üçüncü faktörü ?araştırma yapma ve raporlaştırma sürecinde sahtekârlık eğilimi? ve dördüncü faktörü ?atıflara yönelik sahtekârlık eğilimi? biçiminde isimlendirilmiştir.Ölçeğin bütününe ait Cronbach alfa iç tutarlılık güvenirlik katsayısı 0.90, alt boyutlara ilişkin iç tutarlılık güvenirlik katsayıları ise birinci faktörden dördüncü faktöre doğru sırasıyla 0.71, 0.821, 0.785 ve 0.766'dır. Ölçeğin 15 günlük arayla 20 kişilik bir gruba iki kez uygulanması neticesinde elde edilen test-tekrar test güvenirlik katsayısı ise 0.88'dir.Ölçeğin geçerliği için öncelikle uzman kanısına başvurulmuş ve ölçek kapsamında yer alan maddelerin ölçekle ölçülmek istenen özellikleri ölçebilecek düzeyde olduğuna ilişkin ilk bulgular elde edilmiştir. Ölçeğin yapı geçerliği açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi ile test edilmiş ve ölçeğin dört faktörlü bir yapıya sahip olduğu tespit edilmiştir. Ölçeğin iç ölçüte dayalı geçerliği ise alt-üst grup ortalamaları farkına dayalı t-testi ile test edilmiş ve yapılan analiz sonucunda ölçeğin ölçülmeye çalışılan özelliğe sahip olanlar ile olmayanları ayırabildiği sonucuna ulaşılmıştır.Sonuç olarak üniversite öğrencilerinin akademik sahtekârlık eğilimlerini ölçebilecek, toplam 4 alt boyut ve 22 maddeden oluşan geçerliği ve güvenirliği kanıtlanmış bir ölçek elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Academic dishonesty such as cheating and plagiarism encounter this problem on the first step to prevent this on the begining process of the educational life is, to determine the potential students who have tendencies to such behaviours. When the related literature are examined, there has not been found any devices or materials helping to solve the problem. In order to eliminate this lack of equipment, within this thesis, there has been made a study to develope the scale related to the students? tendencies towards the academic dishonesty. Within this aim, in accordance with the literature review and information gained from the students, 40 items are constructed. These are both negative and positive items. The items are examined by the experts. According to the experts directions, necessary changes are made and it is decided that 25 items are placed in the measurement. These measurement form was applied as a pilot study in Abant İzzet Baysal University?s different faculties and senior high schools.The obtained data were used and analyzed according to the development of measuring processes. As a result of the item analysis, depending on the item total correlation and the differences between item?s means of upper % 27 and lower % 27 points, it has been decided that all 25 items are applicable to the scale. According to the explanatory factor analysis; these constructed 25 items can be gathered under 4 main factors. In accordance with confirmatory factor analysis, it had been decided 3 items which are placed in the first factor should be excluded. The final form of the scale includes 22 items. The first factor of the article is called ? tendency on cheating?, second is? cheating tendency on homeworks/projects in general? the third is ?the cheating or dishonesty of making a project search and making a report for a project? and the fourth is ? dishonesty on references and quotations?, respectively.Internal reliability coefficiency is 0.90, for subscales the values are .71, 0.821, 0.785 and 0.766 respectively. For test-retest reliability, the scale was applied within 15 days to 20 members. The obtained value is 0,88.For the validity of the measurement, an expert has been consulted, and they have found that the items are enable to measure the desired qualifications. The construct validity of the measurement was supported by explanatory and confirmatory factor analysis. It has been also determined that this measurement consists of four main factors. The internal validity of the measurement was tested according to t-test depending on difference between items? means of upper % 27 and lower % 27 points. There has been clearly observed that the scale can distinguish the ones whose behaviours need to be tested and who does not.As a result; there has been developed a scale related to the tendencies of dishonesty of university students and the scale has 4 subscales, 22 items. So this measurement?s reliability and validity have been proved.