Turkey and Turks in British and American travel writing from 1850 to the present
İngiliz ve Amerikan seyahat yazınında 1850'den günümüze Türkiye ve Türkler
  1. Tez No: 221614
  2. Yazar: ATALAY GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DİLEK DİRENÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, American Culture and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, temsil, ötekileştirme, seyhat yazını, söylem, Orientalism, representation, othering, travel writing, discourse
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Edward Said'in Orientalism (1978) adlı çalışmasını kendisine hareket noktası olarak alan bu çalışma, 1850'den günümüze İngiliz ve Amerikan seyahat yazınında Türkiye ve Türklerin nasıl temsil edildiğini incelemeyi amaçlamıştır. Said'e göre, Oryantalizm Doğu'yu araştıran nesnel bir bilim dalı olmaktan çok, Doğu hakkında söylenebileceklerin ve söylenemeyeceklerin sınırlarını belirleyen, Batı emperyalizmi ile beslenen, Oryantalistlerin iddialarının aksine son derece politik bir söylemdir. Said'in eseri akademik dünyada öylesine büyük bir etki yaratmıştır ki, ?sömürge sonrası çalışmalar? (?postcolonial studies?) adıyla bilinen alanın doğmasına vesile olmuştur. Said'in eserini başlangıç noktası olarak kabul eden yüzlerce inceleme yapılmış, doktora tezleri yazılmış ve üniversitelerde dersler açılmıştır. Bu geniş çaplı ve yaygın tartışmaların Batı'nın Doğu temsillerine bir düzeltme getirip getirmediği bu tezin ortaya koyduğu en önemli sorunsaldır. Bu bağlamda, Mary Lee Settle'ın Turkish Reflections (1989), Philip Glazebrook'un Journey to Kars (1984), Eric Lawlor'un Looking for Osman (1993) ve Jeremy Seal'ın A Fez of the Heart (1995) adlı seyahatnameleri, on dokuzuncu yüzyıldan bu yana yazılmış, değişik söylemleri başlangıç noktası olarak kabul etmiş, yirmi kadar farklı seyahatname ile karşılaştırılarak incelenmiştir. Adı geçen eserlerde Oryantalist söylemin ne şekilde belirlendiği, hangi metinler arası ilişkilerle beslendiği ve Said'in ortaya koyduğu kavramların günümüz siyasi konjonktöründe hangi kavramlarla örtüştüğü ortaya konmuştur. On dokuzuncu yüzyıl ortalarından günümüze kadar yazılmış Türkiye ve Türkleri temsil eden seyahatnamelere baktığımızda, bu eserlerde Oryantalist söylem her ne kadar egemen söylem konumunda olsa da, bir çok farklı söylemin eş zamanlı olarak farklı eserlerde kullanıldığını gözlemliyoruz
Özet (Çeviri)
Taking Edward Said?s Orientalism (1978) as a departure point, this study attempts to investigate how Turkey and Turks have been represented in British and American travel writing since 1850. According to Said, far from being an objective field of study, Orientalism is a discourse which predetermines what can and cannot be said on the Orient. Said?s work has created such a huge impact on the academia that its influence led to the birth of the field known as the ?postcolonial studies.? Hundreds of books and PhD dissertations which take Orientalism as a departure point have been written and a great number of courses have been taught at universities. Whether these wide ranging discussions and criticism have brought a correction to the representations of the East by the West is the most important and central problematic of this dissertation. In that context, Mary Lee Settle?s Turkish Reflections (1989), Philip Glazebrook?s Journey to Kars (1984), Eric Lawlor?s Looking for Osman (1993) and Jeremy Seal?s A Fez of the Heart (1995) have been investigated along with twenty other travelogues. This study has examined how the orientalist discourse operates, how intertextual affinities determine the discourse and the modern counterparts of the concepts that the Orientalist discourse is mainly constructed upon. When we examine the travel accounts written from 1850 onwards, we see that travel writing is far from being homogenous in terms of discourse. Although the Orientalist discourse is the dominant one, it is still possible to see that counter-discursive accounts do exist side by side with the Orientalist discursive practices.