Türkiye'de bölgesel uzmanlaşma ve coğrafi yoğunlaşma
Regional specialization and geographic concentration in Turkey
- Tez No: 221617
- Danışmanlar: PROF. NEŞE KUMRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: uzmanlasma, bölgesel yogunlasma, sanayi kümeleri, specialization, geographic concentration, cluster
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Yeni Ekonomik Cografya Modeli ve sanayi kümeleri kavramlarıyla uzun yıllardır dikkate alınmayan ekonomi ve mekan arasındaki iliski son yıllarda önem kazanmıs ve ekonomi politikalarına yön vermeye baslamıstır. Ekonomik aktivitenin bir bölgede yogunlasması, bölgelerin belirli faaliyet alanlarında uzmanlasması maliyet düsüsü saglaması açısından avantaj saglamaktadır. Bu nedenle, dünya ekonomisi küresellesen bir yapı içersinde, bölgesel olarak uzmanlasmaya yönelmektedir. Bu çalısmanın amacı, literatürdeki uzmanlasma ve yogunlasma kavramlarını özellikle Krugman ve Porter'ın modellerine dayanarak açıklamamak, ve Türkiye'de bölgesel uzmanlasmanın ne asamada oldugunu ve bölgelerin hangi alanlarda yogunlastıgını analiz etmektir. Çalısmanın sonucunda Türkiye'de ekonomik aktivitenin belirli birkaç bölgede yogunlastıgı görülmektedir. Bazı bölgelerin yogunlasma katsayıları çok yüksekken, özellikle Dogu bölgelerinde uzmanlasma ve yogunlasma çok düsük seviyelerdedir. Çogu faaliyet alanının ilk sıralarında metropol bölgeler yer almaktadır. Bu durum, Türkiye'de bölgeler arasındaki kalkınmıslık farklarını ve Türkiye'de uygulanan bölgesel politikaların ne derece etkin oldugunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the relationship between the new economic geography and the location which has not been considered before has become important especially for the economic policies. The agglomeration of the economic activities in a certain place and the specialization of the regions in a certain branch make an advantage. Therefore, the world economy tends to specialize regionally in a global form. This study attempts to explain the concepts of agglomeration and specialization supplied By Krugmann and Porter and to explore the level of the regional specialization and in which locations the regions has agglomerated in Turkey. It is finally obtained that the economic activities in Turkey have agglomerated in some certain regions. The agglomeration coefficient for some regions is visibly high. However, the specialization and the agglomeration in East regions are so low. The metropolitan cities are the first row for most of the economic activities. This makes us to conclude how many the developmental disparities among regions and how effective the regional policies in Turkey are.