İtalyan Krallığı'nın Doğu Akdeniz politiası(1861-1913)
The Eastern Mediterranean policy of the Kingdom of İtaly (1861-1913)
- Tez No: 221642
- Danışmanlar: PROF. ENGİN BERBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İtalyan Birligi, Büyük Güçler, Trablusgarp Savası, Beyrut Bombardımanı, Oniki Adanın İsgali, Italian Unification, Great Powers, Tripoli War, Bombardement of Beirut, Annexation of Dodacanese Islands
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
İtalya, birligini saglamasının ardından Büyük Güçlere göre geç kaldıgı sömürgecilik yarısında daha fazla zaman kaybetmemek için harekete geçmisti. Bu amaçla ilk olarak Afrika Boynuzu'nda sömürge arayısına giren İtalya burada istedigi sonuca ulasamayınca, yönünü Afrika'nın kuzeyine çevirmis ve gözünü 30.000 İtalyanın yasadıgı ve bir zamanlar Roma İmparatorlugu'nun topragı olan Tunus'a dikmisti. Ancak Cezayir'in ardından Tunus'a yönelen Fransa, İtalya'nın bu amacına ulasmasını engellemisti. Bunun üzerine İtalya Büyük Güçlerin de destegiyle Osmanlı Devleti'nin Kuzey Afrika'daki son topragı olan Trablusgarp ve Bingazi'ye yönelmisti. İtalya için Trablusgarp ve Bingazi'nin sömürgelestirilmesi birligini saglamasının ardından İtalyan Halkı'nı bir ulus haline getirmek, her geçen gün artan nüfusu için yerlesim yeri kurmak ve yavas olsa da gelisen sanayisi için bir pazar olusturmanın yanı sıra Büyük Güç olabilmek adına da oldukça önemliydi. Osmanlı Devleti'nde iktidara gelen İttihat ve Terakki mensubu yöneticiler için ise bu bölgenin elde tutulması Osmanlı Devleti'nin parçalanmasını engellemek demekti. Bu noktada Trablusgarp'taki basarı her iki devlet için de ülke içindeki birligi kuvvetlendirmek demekti. 1911 yılında kısa zamanda bölgeyi ele geçirme amacıyla Trablusgarp'a saldıran İtalya; gönüllü Türk subaylarının bölgedeki yerli halkı örgütlemesiyle olusan yogun direnis karsısında kıyı seridinden takılı kalmıstı. Bu basarısızlık yüzünden olusan iç tepkileri engellemek isteyen İtalya, Osmanlı Devleti'ni barısa zorlamak için Bogazlara saldırmıs ve On iki Ada'yı isgal etmis ama istedigini elde edememisti. Ancak Trablusgarp Savası, Balkan Devletleri'ne Osmanlı Devleti'ne saldırmak için bekledikleri fırsatı vermisti. Bu devletlerin savas ilanı üzerine Osmanlı Devleti Trablusgarp'ı ve On iki Ada'yı İtalyanlara bırakmak zorunda kalmıstı. Büyük Güçlerin en zayıfı olan İtalya'nın emperyal tutkuları sadece Trablusgarp Savası'na degil, Avrupa'da Birinci Dünya Savası'na kadar uzanacak olan çatısmalar dizisinin baslatmıstı.
Özet (Çeviri)
After the unification, Italy began to act in order to take place on the colonialisation race. As a result of that, she has started to search an area to colonise in African Horn. However, she couldn?t have a success on it and she started to be interested in North Africa. Although she had interested in Tunisia where was the part of ancient Roman Empire and has 30.000 Italian habitants, French interests on that region had prevented her to realise that aim. All that events had directed Italy to Tripoli and Bengazi which are the last areas of the Otoman Empire in Noth Africa with the support of Great Powers. Italy aimed to establish a settlement place for her increasing population and to form a market her industry by colonizing that area. For the Ottoman administrators which were the members of The Committee of The Union and Progress controlling of that region was a way to prevent the division of the Empire. At that point an achivement on Tripoli was mean to force the unity of their nations. In 1911 Italy had attacked Tripoli in order to occupy the region in a short time. But as a result of the organised resistance of the natives which had been consisted by the volunteer Turkish Officers, Italians couldn?t have passed the costal line. In order to prevent the domestic reactions which helt because of that failure Italy had attacked The Straits and occupied Dodecanese Islands to force Ottoman Empire for a peace agreement. But Italy couldn?t reach her aim. However Turco-Italian War had gave the opportunity to Balkan States to attack The Orttoman Empire and they had started a war against The Otoman Empire. As a result of that The Otoman Empire had left Tripoli and The Dodecanese Islands to Italy. The imperial passions of Italy which was the least of the Great Powers had not only started the Tripoli War but also caused to starte of a series of conflicts which would stretch to First World War.