Türkmenistan'da çevre ve çevre koruma politikaları ve çevresel göstergelerin incelenmesi ve işletmelerde çevre koruma yükümlülüklerinin, sürdürülebilir gelişmenin gerçekleştirilmesi
Environment and environment protection policy of Turkmenistan, analyzing and assessment of environmental indicators and environment protection obligations of the enterprises in terms of sustainable develeopment
  1. Tez No: 221655
  2. Yazar: ŞAMUHAMMET AMANOV
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ RIZA KARACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, İşletme, Environmental Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Çevre Sorunları, Çevre Politikaları, Çevre Koruma, Sürdürülebilir Kalkınma, sletmelerin Çevre Koruma Yükümlülükleri, Turkmenistan, Environmental Problems, Environmental Policies, Environmental Protection, Sustainable Development, Environment Protection Obligations of the Enterprises
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Özellikle II. Dünya Savası sonrasında sadece ekonomik kaygılarla yönlendirilen hızlı sanayilesme faaliyetleri, günümüzde ?gelismis ülke? olarak adlandırılan ülkelerde, çevresel yapıyı büyük ölçüde bozmustur. 1960'lı yılların sonuna gelindiginde, hedeflenen ?refah?a sadece ekonomik göstergelerle ulasılmasının tek basına sürdürülebilir olmadıgı, karsılasılan çevresel felaketlerle anlasılmıstır. Bu nedenle, çevre ve sürdürülebilir kalkınma konuları 20. yüzyılın sonunda dünya gündemine yogun bir biçimde girmistir. Dünya'daki yer altı ve yer üstü kaynakların tükenme tehlikesiyle karsı karsıya kalan insanlar günümüzde çevreye daha duyarlı ve bilinçli hale gelmislerdir. Bu bilinç ve duyarlılık sonucunda isletmeler de üretim ve hizmet faaliyetlerinde çevre koruma amaçlı strateji ve politikalar gelistirmektedirler. Dogaya zarar vermeyen ürünlerin üretilmesi ve çevreye zararsız teknolojilerin kullanımı isletmelerin çevreyi koruma yönünde önemli adımlarını olusturmaktadır. ilk basta sadece gelismis ülkelerin problemi olarak bakılan çevre sorunlarının global bir özellik kazanmasıyla artık gelismekte olan ülkelerin de karsılastıgı en büyük sorunlardan birini olusturmaktadır. Bu baglamda çalısmanın amacı, Türkmenistan'da çevrenin durumu, çevre koruma politikası ve mevzuatını incelemek, isletmelerin çevre koruma yükümlülüklerini degerlendirmek ve ülkenin çevre ve sürdürülebilir kalkınma alanında güçlü ve zayıf yanlarını, tehditler ve fırsatları analiz etmektir.
Özet (Çeviri)
Especially after II. World War only directed with economic alarm rapid industrialization activities, destroyed environmental structure on a large scale of nowadays considered ?developed country?. By the end of 1960, was realized with confronted disasters that reaching to aimed ?prosperity? with economic indicators are not sustainable alone. This is why environment and sustainable development topics penetrated to world issue with significant manner in the end of 20th century. Nowadays people who are confronting with the fear of come to an end of underground resources and overhead resources became more sensitive and more conscious to the environment. As a result of this consciousness and sensible, enterprises also has been developing policies and strategies aimed to protect environment in production and service activities. Production of harmless goods and use of harmless technologies to the environments of important steps of enterprises. Firstly environmental issue considered only problem of developed countries after gaining global feature, nowadays became most confronted problem of developing countries. At this point, the main purpose of this study is, examining environment, environmental protection policies and legislations of Turkmenistan, evaluating environment protection obligations of the enterprises and analyzing sides of weakness and strength, threats and opportunities in the field of environment and sustaianable development in Turkmenistan.