Eş'arî ve Maturîdî düşüncede nübüvvet anlayışı
Prophet understanding in thought Eş'arî and Maturîdî
- Tez No: 617568
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SALİH GEÇİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Eş'arî, Maturîdî, Nübüvvet, Risâlet, Eş'arî, Maturîdî, Prophethood, Prophet
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Geniş bir yelpazeye sahip İslâmî ilimlerin bir doktrini olan Kelâm ilimi, üç ana esastan oluşmaktadır. Usûl-u selâse dediğimiz bu ana esaslardan biri olan nübüvvet, konumuzu oluşturmaktadır. Ancak konumuz da Eş'arî ve Maturîdî örnekliği özerinden ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı, Ehl-i Sünnet diye tabir edilen fırkanın kelâm âlimlerinden başta İmâm Eş'arî ve Maturîdî olmak üzere, ikisinin meşhur takipçilerinin nübüvvet konusuna nasıl bir yaklaşım getirdiklerini araştırıp Ehl-i Sünnet'in nübüvvet anlayışının temel karakterini tesbit etmektir. Bu amaçla giriş bölümünde Eş'arî ve Maturîdî'nin hayatı ve ilmi şahsiyetleri ele alınmıştır. Birinci bölümde nübüvvetle ilişkili olan kavramlar üzerinde durulup nübüvvet meselesine dair genel bir çerçeve çizilmiştir. Bununla beraber Eş'arî ve Maturîdî'nin konuyla ilgili görüşlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde Eş'arî ve Maturîdî'nin nübüvvetle ilgili elde edilen görüşleri değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise nübüvvete karşı grup ve kişilerin fikirleri üzerinde durulup Eş'ârî ve Maturîdî âlimlerin bunlara verdikleri cevaplarla beraber çağdaş İslâm düşünürlerinin nübüvvet konusundaki fikirlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The science of theology, which is a doctrine of a wide range of Islamic sciences, consists of three main principles. The prophethood, which is one of these main principles that we call Usûl-u selâse, constitutes our subject. However, our topic is also taken into consideration Eş'arî and Maturîdî examples. The aim of this study is to determine the basic character of the Ahl al-Sunnah understanding of the prophethood of the Ahl al-Sunnah, one of the theological scholars of the so-called Ahl al-Sunnah, the famous followers of the two of them, especially Eş'arî and Maturîdî. This study consists of an introduction and three parts. In the introduction part, information about the purpose, method and scope of the study, as well as the life and scientific personalities of Eş'arî and Maturîdî are discussed. In the first chapter, the concepts related to prophethood are emphasized and a general framework for the prophethood issue is drawn. However, the views of Eş'arî and Maturîdî on the subject are included. In the second part, the views of Eş'arî and Maturîdî about prophethood were evaluated. In the third chapter, the ideas of groups and individuals against prophethood are discussed and the ideas of contemporary Islamic thinkers about prophethood are given along with the answers of Eş'arî and Maturîdî scholars.