İzmir'de ekolojik tarımsal ürünler yetiştiriciliği ve bu ürünlerin hedef pazar olarak almanya'da pazarlanması üzerine bir araştırma
Research on organically grown fruit and vegetables at İzmir province and exporting possibilities to Germany
  1. Tez No: 221719
  2. Yazar: HATİCE GÖKCE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ RIZA KARACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, İşletme, Agriculture, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organik Tarım, Almanya, Türkiye, İzmir, Pazarlama, Organic Farming, Germany, Turkey, zmir, Marketing
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalısma, organik tarımın dünyada ve Türkiye'deki gelisimi, organik ürünlerin pazarlanması, İzmir ilinde organik üretim ve ihracatını yapan firmalar ve hedef pazar Almanya'daki organik tarım sektörü olmak üzere dört asamada ele alınmıstır. Türkiye'de organik tarımın ilk olarak basladıgı il olan ve Türkiye'deki organik tarım ürünlerinin üretim ve ihracatında önemli bir paya sahip olan İzmir ilindeki firmalar ile görüsmeler yapılmıstır. Ege İhracatçılar Birligi, ETO ve Tarım ve Köyisleri Bakanlıgının kayıtlarından ulasılan firma bilgileri dogrultusunda organik ürünlerin üretimini ve ihracatını yapan 21 firma ile görüsmeler yapılmıstır. Firmaların organik tarım faaliyetleri, ihracat ve ürünlerinin pazarlanmasında yapmıs oldukları çalısmalar ve karsılastıkları sorunlar analiz edilmistir. Çalısmada, firmaların organik ürünlerin yurtdısına pazarlanması konusunda ve ürünlerini ihraç ettikleri pazarlar ve ürünlerinin satısa sunuldugu satıs kanalları hakkında yeterince bilgiye sahip olmadıkları tesbit edilmistir. Sonuç olarak firmaların ürünlerini pazarlama çalısmalarını arttırmaları ve yeni pazarlara, yeni ürünlerle girmeleri düsünülmektedir. Bu dogrultuda da devletin organik ürünlerin pazarlanması konusunda da firmaları sübvansiyon ve tesviklerle desteklemesi ve uzmanlar tarafından organik ürünlerin pazarlanması konusunda egitimlerin verilmesi gerektigi düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research study is composed of four stages; the development of organic farming in Turkey and in the world, marketing of organic goods, Izmir firms who are porducing and exporting organic food and the organic food market target in Germany. Izmır city is known to be the first city in Turkey where organic farming is started. According to the firm informations taken from Aegean Exporters' Associations, ETO and MARA, interviews with 21 Izmir firms, who played an important role in organic farming and exporting, have been made. The firms? organic agricultural facilities, their activities to improve exports, the problems they face in production and marketing of these goods were analysed. It was concluded that firms don?t have enough information about market of their products, about the target markets and the distribution channels of organic products. As a result, indications showed that, firms should improve their marketing activities to explore new markets and develop new products to enter with into these new markets. Therefore government support to improve marketing of organic food is very important. Government support should also be given on training specialists on this area as well as financial aid to producers.