Personel güçlendirme algılarının bireysel yaratıcılığa etkisi ve otel işletmelerinde bir uygulama
The impact of the perception of employee empowerment to the individual creativity and an implementation at hotel organizations
- Tez No: 221767
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA DENİZ BÖRÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Rekabet Gücü, Personel Güçlendirme, Güçlendirme Algısı, Yaratıcılık, Globalization, Competence Force, Employee Empowerment, The Perception of Empowerment, Creativity
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Küreselleşmenin getirmiş olduğu değişim ve dönüşümler işletmelerin çağdaş yönetim yaklaşımlarına olan ihtiyacını arttırmaktadır. Daha fazla rekabet gücüne sahip olmak isteyen firmalar bu yeni modern yaklaşımlar içerisinde kendi yapılarına en uygun olanları uygulamaya çalışmaktadırlar.Bu yaklaşımlar içerisinde personel güçlendirme hem akademisyenlerin hem de yöneticilerin dikkatini daha fazla çekmeye başlamıştır. Örgüt içerisinde çalışanların özgürlük alanını genişleten bu yaklaşım beraberinde müşteri beklentilerine hızlı cevap verme üstünlüğünü de getirmektedir.Günümüzde farklı düşünebilen ve özgün fikirler üretebilen kişilere her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Sözünü ettiğimiz bu yetenek de bireysel yaratıcılık olarak tanımlanmaktadır. Firma içerisinde belli bir inisiyatif kullanma hakkına sahip olmayan bir çalışandan yaratıcı olmasını beklemek mümkün olmayacaktır. Bu nedenle işletmede bireylerin yaratıcılıklarını sergilemeleri ancak güçlendirilmiş çalışanlar aracılığıyla gerçekleşebilir.Çalışmamızda personel güçlendirme algılarının bireysel yaratıcılığa etkisi mercek altına alınmıştır. Analizler sonucunda anlam-etki-yetenek ve seçim olarak adlandırdığımız güçlendirmenin alt boyutlarının bireysel güçlendirmeyle pozitif ilişkide olduğu ortaya çıkmıştır. Yani bu boyutlardaki pozitif gelişmeler bireysel yaratıcılıktaki değişimin bir bölümünü açıklayabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The changes and the transformations that are being caused by globalization, increases the necessity of contemporary management approaches. The firms that want to be more competence,try to apply that new contemporary management approaches which are more suitable for their context.In this approaches, employee empowerment is taking more interest by the acadedemicians and managers. This approach which widens the freedom area of the employees, brings the giving answer superiority to the customer expectations together.In today, individuals that can think differently and produce original opinions are being more needed. This talent is being defined as individual creativity. In an organization, it is not possible to expect a employee to be creative if that employee can not have a chance to take initiative. By this reason, in the organization showing individual creativity can be possible by empowered employees.In our study, the effect of the perception of employee empowerment to the individual creativity is investigated. As a result of the analyses, the sub-dimensions of empowerment which are defined as meaning- impact- competence and self determination are in a positive relationship with individual creativity. The positive developments in this sub-dimensions can clarify the some parts of the change in the individual creativity.