İşletmelerde rekabet üstünlüğü yaratma açısından değer temelli pazarlamada ilişkisel pazarlamanın incelenmesi ve bir uygulama
Careful study of relationship marketing in value base marketing and a case study in order to create competition dominance in business
  1. Tez No: 221827
  2. Yazar: YAPRAK DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TIĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Pazarlama, Postmodern Pazarlama, Radikal Pazarlama, Yeni Ekonomi, Deger Temelli Pazarlama, Müsteri Degeri, liskisel Pazarlama, Modern Marketing, Postmodern Marketing, Radical Marketing, New Economy, Value Base Marketing, Customer Value, Relational Marketing
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde pazarlama uygulamalarına gelinceye kadar, pazarlama yaklasımlarında önemli degisimler meydana gelmistir. Pazarlama çesitli evrelerden geçerek suan uygulanan farklı anlayıslara yerini bırakmıstır. Artık isletmeler farklı rekabetler içine girmislerdir. Ürünlerde farklılasmaya gidemeyen, her yeni gün pazara bir çok firmanın dahil oldugu, tatmin seviyesinin çok yukarılarda olan müsteri kitlesinin artması firmalara, fark yaratmak için baska çözüm yolları aramaları gerektigini fark ettirdi. Bunlardan dolayı da kendini pazarda diger firmalardan ayıran kurumlar stratejilerinde degisiklikler yapmaya basladılar. Bu baglamda deger temelli pazarlama ve iliskisel pazarlama kavramı kurumlara pazardaki yerleri için farklı çözüm üretti. Firmalar hedeflerine, deger kavramını koyarken, onu nasıl tanımlayıp, nasıl yaratacaklarını ve müsterilere sunarken nasıl bir tarzda yaklasacaklarını eklediler. Bunları yaparken de iliskisel pazarlamayla ortak yürütülmesinin gerekli oldugunun farkına vardılar. Bu tezde deger temelli pazarlamanın ve iliskisel pazarlamanın nasıl uygulandıgı, firmaların müsterilerine yaklasırken nasıl bir yol izlemeleri gerektigi, hangi stratejilerin önem kazandıgını göstererek, uygulama kısmındaki sonuçlarla pekistirilmistir.
Özet (Çeviri)
There have been important changes in marketing approaches until it has been reached the current marketing applications. After having completed different stages and having passed through different channells, marketing has finally reached the current different marketing concepts. Comparies are in different competions. Those companies which never thought of variations among products, realized that they had to various solutions becouse search and find a lot of firms and companies were taking part in the market and the customer satisfaction level was getting higher and higher. Becouse of these reasons, the companies which seperated them selves from the others started making changes in their strategis. In this sense, companies created new solutions in the market for themselves using value based marketing and relational marketing technigues. Bay this way companies started putting value concepts in their targets. They also included in their policies how to define, how to create and how to present value concepts to their customers. While doing this, they realized that value based marketing and relationship marketing couldn?t be seperated from each other and had to be applied together. In this study, how value based marketing and relationship marketing could be applied by companies what kind of ways and techniques the campanies should follow while approaching their customers, what strategies have gaind importance. It has been supported by the data results in application about.