Openness in international trade and economic growth: The case of Turkey
Serbest dış ticaret ve iktisadi büyüme: Türkiye'deki durum
- Tez No: 221843
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. NEDİM SÜALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Openness, Trade Liberalization, Economic Growth, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
1980'li yıllardan sonra serbest dıs ticaret politikaları, gelismekte olan ülkelere sunulan en temel polika önerilerinden birisi olmustur. Uluslararası kurulusların bu önerisinin temelinde; serbest dıs ticaret politikalarının gelismekte olan ülkelerin iktisadi büyüme süreçleri için yararlı oldugu yaklasımı bulunmaktadır. Dolayısıyla bu çalısmada, serbest dıs ticaret politikalarının gelismekte olan ülkelerin iktisadi büyüme süreçleri üzerindeki etkisini tespit etmek amacıyla söz konusu iliskinin tarihsel olarak iktisat teorilerinde ele alınısı incelenmis ve Türkiye verileri analiz edilmistir. Teorilerde serbest dıs ticaret politikaları ile iktisadi büyüme arasındaki iliski birçok mekanizma yoluyla açıklanmıs olsa da, söz konusu iliskinin türü ile ilgili kesin bir yargı bulunmamaktadır. Çalısmada, Türkiye verileri üzerine yapılan analizin sonuçları da, teorilerle aynı dogrultuda, Türkiye'de serbest dıs ticaret politikaları ile iktisadi büyüme arasında net bir iliski bulunmadıgını isaret etmektedir. Dizin Terimleri: Serbest Ticaret, Büyüme, Türkiye
Özet (Çeviri)
After 1980?s, openness in international trade have been one of the major policy suggestions for developing countries. International Institutions? this policy suggestion was based on that the policy of openness in international trade was beneficial for developing countries? economic growth processes. Thus, to identify whether the policy of openness in international trade was beneficial for developing countries or not, this study attempted to analyze the relationship between the policy of openness in international trade and economic growth through a historical survey and a descriptive data analysis on Turkey. The results of the historical survey suggested that although there were many mechanisms, the kind of the relationship between the policy of openness in international trade and economic growth was ambiguous. The study?s descriptive data analysis suggested that the kind of the relationship was ambiguous for Turkey too.