Yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminin şebekenin enerji kalitesi ve kararlılığına etkilerinin incelenmesi
The analysis of energy generation from renewable resources on power quality and grid stability
- Tez No: 221956
- Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN KAYPMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Mühendislik Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Energy, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji kaynakları, dağıtılmış enerji üretimi, enerjikalitesi, şebeke kararlılığı, Renewable energy resouces, distributed energy generation, power quality, grid stability
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada, öncelikle farklı yenilenebilir enerji kaynakları incelenmiş ve benzetimprogramına esas oluşturacak benzetim modelleri oluşturulmuştur. Yenilenebilir enerjikaynaklarının şebeke ile senkron çalışabilmesi için gerekli olan enerji sistemi kararlılığıve enerji kalitesi kriterleri tanımlanmış ve sistemin durağan durumu ve dinamik cevapkarakteristikleri üzerine yapacakları etkiler detaylı olarak incelenmiştir. Benzetimçalışmalarında; rüzgar, güneş, hidrolik ve hidrojen enerjilerini kullanan farklıyenilenebilir enerji santrallerin sırasıyla gerçek bir iletim sistemine farklı kurulumgüçlerinde ve farklı kısa devre güçlerinde ki bağlantı noktalarından bağlanması durumuDigSilent Power Factory programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlardeğerlendirildiğinde TEİAŞ tarafından uygulanmakta olan yenilenebilir santrallerinkurulum güçlerini kısıtlayan bağlantı noktasının kısa devre gücünün %5'ini aşmamauygulamasının yetersiz olduğu, bu oranın her bağlantı noktasın karakteristiğine bağlıolarak artabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly a brief review and mathematical models of the renewable energyresources for the simulation purposes are introduced and simulation models forDigSilent Power Factory software are developed. The interconnection criteria?s ofrenewable energy systems on system stability and effects of synchronous operation (withthe grid) on power quality are presented. The renewable energy sources, which arebased on wind, hydro, solar and hydrogen are connected to the grid at differentconnection points with different power levels using real transmission system gridparameters in the DigSilent Power Factory software. The obtained results show that thepenetration level limit,%5, which is used by TEIAS should be improved and need to beanalysed for every point of common couplings of the grid.