Plastik enjeksiyonda proses ve kalıp kaynaklı sorunların giderilmesi
Removing the problems of plastic injection process and plastic injection moulds
- Tez No: 221957
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VEDAT TEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Plastik enjeksiyon, kalıp, proses, Plastic Injection, mould, process
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalısmada; günümüzde çok önemli bir hale gelen seri üretim yöntemlerinden plastikenjeksiyonla üretim yöntemi üzerinde çalısılmıs olup, proses ve kalıp kaynaklısorunların çözümleri incelenmistir. Çalısmanın birinci bölümünde, genel olarakkalıpçılıgın tanımı yapılmıs ve kalıpla üretim yöntemleri incelenmistir. Plastikenjeksiyon makinesi ve enjeksiyon prosesi bölümünde, plastik enjeksiyon makinesiniolusturan üniteler (Mengene ünitesi, plastiklestirme ve enjeksiyon ünitesi, makinegövdesi ve kontrol ünitesi) anlatılmıstır. Enjeksiyon prosesindeki 4 ana degisken olan;sıcaklık, basınç, hız ve zaman parametrelerinin üretimdeki sırası ve enjeksiyonprosesine etkileri üzerinde çalısılmıstır. Plastik enjeksiyon kalıpları bölümünde, kalıbıolusturan elemanlar, kalıp tipleri, kalıplarda kullanılan sogutma sistemleri, iticiistemleri ve yolluk sistemleri hakkında bilgi verilmis ve sekillerle gösterilmistir. Yollukgiris yerinin yanlıs seçilmesi sonucu yapılması gereken ve yapılan degisiklikleranlatılmıstır. Plastik enjeksiyon kalıbında verimliligin önemine deginilmistir, verimliligeetki eden faktörler ve verimliligin arttırılması için yapılması gerekenler hakkında bilgiverilmistir ve yapılan bir uygulama anlatılmıstır. Son bölümde ise proses ve kalıpkaynaklı yasanan çesitli sorunlar, bu sorunların nedenleri ve sorunların çözülebilmesiiçin yapılması gerekenler anlatılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, plastic injection production method is described which becomes the mostcommon and important serial production today in industry and problems which arecaused by injeciton process and mold construction are examined. In the first section ofthe study, general mold definition is done and different types of molds are introduced. Inplastic injection machine and injection process section, clamping unit, plastication andinjection unit, machine base and control unit are described. In injection process thereare 4 main parameters which are temperature, velocity, pressure and time. Eachparameter has much importance in production period. In plastic injection mold section,molds? components, different types of molds, cooling sytems, ejection systems andrunner systems are examined and showed with figures. After that section, one existingproblem about runner system is showed and problem solution of runner system isexamined with alternative solutions. In plastic injection mold productivity section,factors which has important effects on productivity is determined. To improveproduction what can be done is sampled with one application. In the last section,problems which are caused by injection process and injection molds construction areexamined with details. To solve these problems various kinds of solution methods aresuggested.