İstanbul mimarlık tarihine ilişkin interaktif bir veritabanı
An interactive database for architectural history of istanbul
  1. Tez No: 221955
  2. Yazar: GÜRKAN ÖZENEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SİNAN MERT ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Computer Engineering and Computer Science and Control, Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileşim, Veri tabanı, Mimarlık tarihi, Interactive, Database, Architectural history
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarımda Bilişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bilgisayar teknolojilerinin ilerlemesiyle, bilgilerin önemi ve kullanımı konusunda yeni anlayışlar ortaya çıkmıştır. Bu şekilde, günümüze kadar gelmiş yazılı bilgilerin korunması ve gelecek nesillere kolaylıkla aktarılması mümkün olabilmektedir. İstanbul'un ?Avrupa 2010 Kültür Başkenti? seçilmesinin nedenlerinden en önemlisi, birçok medeniyetin kültürünün ve mimarisinin bir arada bulunduğu önemli bir kent olmasıdır. Bu önemin anlaşılabilmesi için; tarih, sanat ve mimarlık alanlarındaki geçmişin günümüzle ilişkilendirilebilmesi ve konuların yerinde, yaşanarak öğrenilmesi gerekliliği düşünülmektedir. Bu amaçla, İstanbul gibi, tarihi birçok medeniyet üzerine kurulu bir metropol olma özelliğine sahip olan bu şehrin interaktif müzesini sanal olarak oluşturmak ve incelemek hedeflendi. Bu çalışma kapsamında, özellikle tarihi yarımada üzerinde üç imparatorluk kurulmuş olan İstanbul'un topraklarının sanal bir röntgeninin çekilmesi düşünüldü. Bu tez çalışmasında, daha önce oluşturulmamış ve İstanbul kenti için gerekli olduğu düşünülen, İstanbul Tarihi Yarımada ve Galata bölgesi için mimarlık tarihine ilişkin önemli yapıların tarihsel sıralama ile tanıtıldığı interaktif bir veritabanı oluşturuldu. Sonuç olarak, teknolojinin getirdiklerinden faydalanarak, geçmişten günümüze İstanbul mimarisinin interaktif, yazılı ve görsel olması, gerek değişik kültürlerden etkileşimin incelenmesi gerekse mimariyi etkileyen faktörlerin incelenmesinde etkili olacaktır.
Özet (Çeviri)
There have been new approaches for importance and use of information just like the improvement of the computer technology. By this way, the documented information could be transmitted form the past to the future generations. The most considerable factor of Istanbul to be selected as ?European Capital of Culture? for the year 2010 is the reflection of different civilizations and architectures that has been settled in the city. This importance of the city somehow should be appreciated. The aim of this dissertation study is to analyze the past and present architecture of Istanbul that has not been emerged before. In this thesis, a database that consist the past and present architectural structures of Istanbul but especially the Historical Peninsula and Galata have been developed. These structures have been represented in historical order in this database. In conclusion, developing an initiatory interactive database for presentation of the significant architectural structures in Istanbul may be effective with the use of technological benefits.