İntegral yığılması problemine karşı yeni bir yaklaşım
A new method against integral windup problem
  1. Tez No: 221961
  2. Yazar: HAYK MARKAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜJDE GÜZELKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: PID Kontrolör, ntegral Yıgılması, Geri Hesaplama Yöntemi, ÇiftTank Sıvı Seviye Kontrol Sistemi, PID Controller, Integral Windup, Back Calculation Scheme, Double TankLiquid Level Control System
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalısma endüstriyel kontrolörlerde oldukça sık görülen ve integral yıgılması olarakbilinen kontrol problemi üzerinde yogunlasmaktadır. ntegratör yıgılması probleminindetaylı bir tanımı ve gerçek sistemlere uygulaması daha kolay ve daha ucuz olan, gerihesaplama yöntemi ile integral yıgılması önleme fikri hakkında bilgi verilmistir Buçalısma aynı zamanda geri hesaplama metodu ile integral yıgılması önlemetasarımındaki izleme zaman parametresinin ayarı konusuyla da ilgilenmektedir.Kontrolör çıkısı doyuma ulastıgında, geri hesaplama yöntemi integratör kısmınıtamamıyla sıfırlamayıp Tt zaman sabiti ile dinamik olarak azalmaktadır. Burada, sistemçıkısının ?iyi? bir performansa erisebilmesi için yeni bir metot sunulacaktır. Buçalısmada, Tt parametresinin büyük ve küçük degerlerde bulunmasının avantajlarını birarada degerlendirecek bir ayarlama yöntemi önerilmekte ve Tt'nin degerleri, sistemparametreleri temel olarak alınarak belirlenecektir. En sonunda, bu yeni teorinindeneysel sonuçlarını görmek amacı ile bu yaklasım çift tank sıvı seviye kontrol sistemineuygulanmıstır.
Özet (Çeviri)
This work focuses on one the most well-known controller problems in industry, which isliterally known as integral windup. A detailed description of integral windup problem isgiven and the concept of back calculation method which is found to be cheaper andeasier to be implemented in real process. This study deals also with the tuning of thetracking time parameter in the back calculation anti-windup scheme. When thecontroller output saturates, the back calculation method does not reset the integralaction instantaneously but rather dynamically with a time constant Tt. Here, a newmethod is presented to adjust the parameter Tt in such a way that the process outputacquires a ?good? performance. The proposed method exploits the advantageous sidesof ?big? and ?small? values of Tt and the value of the parameter Tt is determined basedon the parameters of the preferred process model. Finally this approach is applied to thedouble tank level control system to see the experimental results of this new theory.