Mimarlıkta seçkinleştirme: Cihangir örneği
Architecture and gentrification in Cihangir
- Tez No: 221962
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Seçkinlestirme, Seçkinlestiriciler, Cihangir, Kentsel Yenilenme, Semt Kimligi, Gentrification, Gentrifiers, Cihangir, Urban Renewal, NeighbourhoodIdentity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalısmada, kentlesme evrelerinden biri olan küresellesme ile baslayan sanayisizlesmedöneminin kent merkezlerini yeniden çekici hale getirmesi ile meydana gelenseçkinlestirme süreci incelenmistir. Sanat, medya, egitim gibi sektörlerde çalısan yeniorta sınıfın kent merkezlerini, kozmopolitligi ve çekiciligi ile tercih etmelerinin ardından,bu semtlerde meydana gelen fiziksel ve toplumsal dönüsümler seçkinlestirmeyiolustururlar. Bu çalısmanın amacı, seçkinlestirme kavramını anlamak, farklı teorileri ilebirlikte açıklamaktır. Seçkinlesme sürecinin olusumunu hazırlayan tarihsel dönemlerstanbul örneginde ele alınarak, stanbul'un farklı semtlerinde görülen seçkinlestirmeörnekleri ayrı ayrı incelenmistir. Toplumsal yapısı da ayrıca ele alınan Cihangir'desürecin etkileri yapılan alan çalısmaları ile analiz edilmis ve seçkinlestirmeninmekanları ne sekilde dönüstürdügü çesitli örneklerle açıklanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, the process of gentrification as a consequence of regeneration of citycenters of the non industrialized period, which starts with globalization as one of thephases of urbanization, is analyzed. Following the preferences of the middle class, whoare active in sectors like art, media, education etc., on the city centers according as theircosmopolitanism and attractiveness, the physical and sociological transformation inthese neighborhoods constitutes gentrification. The aim of this study, is to understandthe concept of gentrification and unfold it throughout different theories. The historicalperiods, which set base for the gentrification process, and the various areas of Istanbulhave been studied in detail for gentrification. Cihangir, which has also been studied in asociological perspective, has been analyzed field studies and the effect of gentrificationon certain locations has been exemplified.