Kafes kirişli bir uçak hangarının karşılaştırmalı deprem hesabı kullanılarak eurocode 3'e göre boyutlandırılması
Design of truss system aircraft hangar according to eurocode 3 with using comperatively seismic analysis
  1. Tez No: 221989
  2. Yazar: ARMAN CİNEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLİZ BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eurocode 3, Zaman Tanım Alanı, Uçak Hangarı, Lineer ntegrasyonMetodu, Tasıma Gücü Hesap Yöntemi, Eurocode3, Time History Analysis, Aircraft Hangar, Lineer IntegrationMethod, Limit States Design
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalısmada Kafes Kirisli Uçak Hangarı tasarımı Eurocode 3' göre esdeger depremyükü ve zaman tanım alanında analiz yöntemlerinin karsılastırılmasıylayapılacaktır.Söz konusu Uçak Hangarı 60m x70 m kapalı alana sahip olmakla birliktenet yüksekligi 20 m dir.Yapı statik sistem olarak enine dogrultuda düzenlenmis talimakaslar ve bunların mesnetlendigi ana makastan olusmaktadır.Yapı statik sistemi ileuçak hangarları tasıyıcı sistemlerine ait örnekler gösterilmistir.Hesapların temeliniolusturan Eurocode 3'e göre yapı tasarımı ile ilgili bilgiler verilmistir. Zaman Tanımalanında kullanılacak ivme kayıtları Bolu-Düzce Depremi sırasında deprem arastırmamerkezi tarafından kaydedilmis ivme kayıtlarıdır.Zaman tanım alanlı hesaptaNewMark metodu kullanılacaktır.Bu methodla ilgili gerekli açıklamalaryapılmıstır.Esdeger statik deprem yükü ve zaman tanım alanında elde edilen sonuçlarABYYHY'e göre karsılastırılacaktır.Yapı statik sisteminin uygun bilgisayar programıile 3 boyutlu analizi yapılmıstır.Zaman tanım alanında hesap yapmak yapı davranısınındaha iyi anlasılmasını saglamıstır.Yapılan hesaplar sonucunda yapı ABYYHY'debelirtilen sınırlar içerisinde boyutlandırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, Truss System Aircraft Hangar design have been designed according toEurocode 3 design rules with using comperatively time history analysis method andequivalent seismic force method.Statical system of the aircraft hangar mentionedabout,is a truss members spans lenght is 60 m in a short direction and joined with themain truss system in long direction.Height of the structure is 20 m. Also Statical sytemsof the aircaft hangars being mentioned in this study. Eurocode 3 is being followed for allanalysis steps and calculations,in additionaly have been explained basicly. Bolu-DüzceEarthquake acceleration records which saved by Earhquake Meteorology Station beingused in time history analysis.NewMark lineer direct integration methods being used intime history analysis and main concepts of this analysis have been explained.At the end of the study; results of three dimensional computer analysis being checkedaccording to ABYYHY with compared inner stress and displacements.Time HistoryAnalysis have been gave more information about behaivor of the structure and allowedto find real acceptable design safe level.