Penıcıllıum verrucosum'un sıyah ve yeşil zeytinlerde okratoksin a ve sitrinin üretme yeteneğinin incelenmesi
Investigation of ochratoxin a and citrinin prouction of penicillium verrucosum on black and green olives
- Tez No: 221988
- Danışmanlar: PROF.DR. DİLEK HEPERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Penicillium verrucosum, zeytin, okratoksin A, sitrinin, Penicillium verrucosum, olive, ochratoxin A, citrinin
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Zeytin, ülke ekonomisi ve halkımızın beslenmesi yönünden önemi büyük tarımsal bir ürünümüzdür. Zeytin üretimi sırasında yüzeyde gelisen toksijenik küfler, mikotoksin adı verilen sekonder metabolitleri üretebilirler. Zeytinlerde Penicillium türü küflerin dominant oldugu saptanmıstır.Çalısmada materyal olarak kullanılan çekirdeksiz, konserve, siyah ve yesil zeytinlerde P. verrucosum tarafından okratoksin (OTA) ve sitrinin (CIT) olusumu üzerine sıcaklık ve süre etkisi incelenmistir. 15ºC, 20ºC ve 25ºC'de inkübe edilen besiyerlerinde P. verrucosum'un gelistigi ve CIT ürettigi tespit edilirken, yalnız 25ºC'de OTA'ya rastlanmıstır. Siyah ve yesil zeytinler, P. verrucosum ile 106 spor/ml olacak sekilde asılanmıstır. 20ºC ve 25ºCde 30 gün süre ile inkübe edilmistir. nkübasyon süresince belli aralıklarla OTA ve CIT analizleri yapılmıstır. 20ºC ve 25ºC'de inkübe edilen zeytinlerde 7., 14., 18., 21. ve 30. günlerde HPLC ile yapılan analizler sonucunda, siyah ve yesil zeytinlerde OTA miktarının 21. günde en yüksek degerde oldugu bulunmustur. 3., 7, ve 14. günlerde TLC ile yapılan CIT analizleri sonucunda, 25ºC'de inkübe edilen yesil zeytinlerde CIT olustugu ve zamana baglı olarak artıs gösterdigi tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
Olive is an important agricultural product for the nutritional benefits and national economy. During table olive production the toxigenic moulds grow on saline surface can produce seconder metabolites called as mycotoxin. It is determined that, the genus Penicillium dominate in olives. In this study; the effects of temperature and time parameters on OTA and CIT production of P.verrucosum in stoneless, sterilized, black and green olives were investigated. P. verrucosum growing and CIT were determined on the media incubated at 15ºC, 20ºC and 25ºC, OTA was determined only the media incubated on 25ºC. Black and green olives were inoculated with P. verrucosum at the amount of 106 spore/ml. Then they were incubated for 30 days at 20ºC and 25ºC. OTA was detected in olives with HPLC at the end of 7., 14., 18., 21. and 30. days of incubation period. OTA formation in black and green olives was found to have maximum values for 21. days. CIT was analysed with TLC at the and of 3., 7. and 14. days of incubation period. CIT was detected in green olives incubated at 25ºC with an increasing value depending on the time.