Punta kaynağı ve perçin bağlantılarının mukavemetlerinin karşılaştırılması
Comparison of stresses in spot welding and riveting
  1. Tez No: 221990
  2. Yazar: MERVE EDA DURDU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ATA MUĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Punta Kaynağı, Perçin Bağlantısı, Sonlu elemanlar, Gerilme Analizi, Spot Weld, Riveting, Finite Elements, Stress Analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bir birleştirmenin ömrünün doğru ve gerçekçi olarak hesaplanabilmesi için üç ayrı yöntem kullanılabilir. Bunlar; teorik yaklaşımlar kullanarak hesap yapmak, birleştirilecek parçaların bir örneğini imal edip deneysel çalışmalar yapmak ve son olarak da bilgisayar ortamında imal edilecek parçanın bir modelini yaratıp gerekli yüklemeleri bu model üzerinde gösterip sonlu eleman analizi ile mukavemet değerlerini hesaplamaktır. Bu üç yöntemden teorik yaklaşımlar uygulama zorluğu nedeniyle, deneysel çalışmalar ise hem maliyetinin yüksek olması hem de uzun bir süreç gerektirmesi nedeniyle çok fazla tercih edilmemektedirler. Bunun yanında sonlu elemanlar yöntemi, gelişen bilgisayar teknolojisiyle günümüzde en çok tercih edilen yöntem olmuştur. Sonlu elemanlar yönteminin kullanımıyla hem maliyetten, hem de harcanan zamandan tasarruf sağlanmaktadır. Bu çalışmada öncelikle doğru punta kaynağı modelleme ve perçin bağlantı modelleme yöntemine karar verilmiş, daha sonra her iki birleştirme yöntemi için aynı parçalar seçilmiş ve seçilen ortak model üzerinde çözümleme yapılmıştır. Bu sayede her iki birleştirme şeklinin sağladığı mukavemet değerlerinin karşılaştırılması sağlanmıştır. Bu çalışma için öncelikle çok geniş bir literatür araştırması yapılmış ve konuyla ilgili önceden yapılmış olan çalışmalar incelenmiştir. Daha sonra uygun modeller seçilip, çalışma bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Bunun için I-DEAS, HyperMesh ve SolidWorks programlarından yararlanılmıştır. Modeller belli bir yükleme durumu için çözdürülmüş ve elde edilen veriler hem birbirleriyle, hem de daha önceki çalışmalarda yapılan deneylerden elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak; hangi birleştirme tipinin daha optimum sonuç verdiği konusunda bir karara varılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
For calculating the fatique life of a joint, three methods can be used. First one is theoretical calculations. The others are prototype production and modeling and analyzing by using finite elements methods. The theoretical calculations is no preffered because of its difficulty of application. Also the prototype production is not preffered because of its high cost and long time. Therefore FEM is the most popular method for analyzing a system and calculating the stresses and strains. By using FEM, cost and production time can be reduced. In this thesis; first of the correct and most reliable spot weld and rivet models are chosen and then a geometry is chosen for each model and at last the models are solved by using FEM and the results are analyzed. So the stress values of spot welding and riveting are compared. A long research was made for this thesis and the previous works were studied. The suitable models were chosen and all models are transferred to the suitable FEM program. I-DEAS, HyperMesh and SolidWorks were used for drawing, meshing, loading, solving and analyzing. Each model is solved for the same loading conditions and the datas is compared to not only each others, but also the datas that was obtained previous empirical works. As a result, a decision is tried to make about which joining method is more efiicient to use.