Otomotiv sanayiinde konumlama kavramı ve araca olan etkileri
Locator concept in automotive industry and affectness to the vehicle
  1. Tez No: 222008
  2. Yazar: FATİH AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN DİKİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konumlama kavramı, fikstür, boyutsallık, Locator concept, dimensional integrity, fixture
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalısmada, konumlama kavramları ve araca olan etkileri incelenmistir. Konumlayıcıların detaylı anlatımı, kullanım sekillerine göre çesitlilikleri belirtilmistir. Boyutsal kontrol sistemleri ve uygulama alanları ile avantaj ve dezavantajları belirtilmistir. Ayrıca konumlama kavramının araç dinamigi ve statigindeki önemli noktaları, onların kontrol altında tutulma prensiplerine deginilmistir. Bu arada çalısmaların neticesinde alınan dizayn ve imalat tedbirlerinden örnekler verilmistir. Fikstür tasarım ilkeleri ve tasarım sekillerinin açıklamaları yapılmıstır. Ayrıca imalat toleranslarının hesaplanması ve buna göre ekipman ve/veya dizayna olan geri besleme ve yetenek arttırma çalısmaları, bu çalısmalar esnasında uygulanması gereken adımlar anlatılmıstır. Uygulamada yapılan hatalar ve tedbirleri belirtilmis olup tüm bu çalısmalar sonucunda elde edilen degerlerin seri imalata yeter yakınlıkta oldugu gözlemlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study locator concept of the body and it?s affectness of the body has been evaluated. Usage of the locators and concepts are defined. Also dimensional integrity and measurment systems are checked, adventage and disadventages are evaluated. At the same time for dinamic and static critical points are defined and the locator strategies are also evaluated. After these studies finding of the new design and production concepts are mentioned. Fixture design is also evaluated. Some tolerance studies are also indicated and affectness of these tolerance stack up calculations are evaluated. Lessons learnt of the normal productions are mentioned design and production improvement studies are also shown.