Perde kazıkların düşey taşıma gücünün sonlu elemanlar yöntemiyle incelenmesi
Observation of the axially loaded pile walls by the method of finite elements
  1. Tez No: 222012
  2. Yazar: KAMİL BEKİR AFACAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. M. TUĞRUL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Perde Kazıklar, Plaxis 3D Foundation, Sonlu Elemenlar, Taşıma Gücü, Pile Walls, Plaxis 3D Foundation, Finite Element Method, Bearing Capacity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak perde kazıkların modellenmesi, farklı çaplar ve farklı aralıklarda kazıkların dizaynı ve karşılaştırmalı olarak yorumlanmasından oluşmaktadır. Plaxis 3D Foundation Sonlu Elemanlar Programı kullanılarak perde kazıklar için üç boyutlu modeller ile analizler yapılmıştır. Genel olarak 3D Foundation modeller ön kısmındaki zemini kazılmış bir sıra kazıktan oluşmaktadır. Analizlerde kullanılan çeşitli kazık çapları ile kazıklar arasındaki mesafenin taşıma gücüne etkisi (grup etkisi) incelenmiştir. Ayrıca kazık modelleri iki farklı zemin (kum ve kil) için dizayn edilmiş ve kendi içlerinde farklılık gösterdiği için ayrı ayrı karşılaştırılmıştır. Nümerik analizlerin yanında kazıkların taşıma gücü ve kazık grupları hakkında literatür bilgileri yer almıştır. Sonlu elemanlar yöntemiyle yapılan modellerde kazık taşıma gücü ve grup etkisinin gerçeğe uygunluğu görülmüştür. Sonuç bölümünde ise; yapılan analizler hakkında yorumlar yapılmış ve ortaya çıkan sonuçlar hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis study consists of the modeling of the pile walls by using the method of finite elements, design of the piles in different diameters and in different halls and comperative observation (commentary). Analysis has been done with three dimensional models for the pile walls by using the Plaxis 3D Foundation Finite Elements Programme. Generally 3D Foundation models consist of one raw pile which its ground on the front part was excavated. The effect of the distance between the different pile diameters that are used in the analysis and the distance between the piles to the bearing capacity (group effect) was analyzed. Furthermore, the pile models are designed for two different grounds (sand and clay) and they are compared separately as they differ between themselves. Apart from the numerical analysis, the bearing capacity of the piles and literature information about the pile groups take part. The bearing capacity of the piles is explained with the finite elements method and group effect. In the conclusion part, commented on the analysis done and evaluations are done about the results that came out.