Kamu kurumlarında stratejik planlama
Strategic planning in public organizations
- Tez No: 222013
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL HAKKI BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Planlama, Stratejik Yönetim, Stratejik Analiz, Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler, Mevcut Durum Analizi, SWOT Analizi, Paydas Analizi, Strategic Planning, Strategic Management, Strategic Analysis, Public Administration, Local Governments, Environmental Scan, SWOT Analysis, Stakeholder Analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu çalısma ile genel baglamda stratejik planlamayı ilk defa gündemine alan Türkiye'deki kamu kurumlarında, özelde ise stanbul'daki yerel yönetimlerde (stanbul Büyüksehir Belediyesi ve stanbul'daki ilçe belediyelerinde) stratejik planlama kavramı ve uygulamalarının hangi yaklasımlar ısıgında gerçeklestirildiginin, stratejik yönetim adımlarının ortaya konmasında hangi metotların kullanıldıgının, bu adımların kurumların çalısmalarına yön verilmesine ne ölçüde katkı sagladıgının ve uygulamada hangi sıkıntılar ile karsılasıldıgının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Arastırma; stanbul Büyüksehir Belediyesi stratejik planlama süreci ve stanbul'daki ilçe belediyelerinin stratejik planlama süreçleri olmak üzere iki ana alandan olusacak sekilde tasarlanmıstır. lk çalısmada; stanbul Büyüksehir Belediyesi stratejik planlama süreci gözlem yoluyla incelenmis ve stanbul Büyüksehir Belediyesi stratejik planlama çalısmasında belirlenen misyon, vizyon ve ilkelerin kurum müdürlüklerinin görüslerinin alındıgı bir anket yolu ile ne düzeyde benimsendigi degerlendirilmistir. stanbul'daki ilçe belediyelerinin stratejik planlama süreçlerinin incelenmesinde ise yapılandırılmıs bir anket formu kullanılmıstır. stanbul'daki 32 ilçe belediyesi içinde stratejik plan yapan 27 belediyenin stratejik planlama süreci incelenmistir. Sonuç olarak stanbul'daki yerel yönetimlerin iki önemli ayagında stratejik planlamanın nasıl gerçeklestirildigi ortaya konmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the strategic planning approach, the methodology of strategic planning implementation steps and the effectiveness of strategic planning steps on directing the organization and the difficulties during the strategic planning process in general for the public agencies in Turkey and spesificly for local governments in stanbul (stanbul Metropolitan Municipality and county municipalities in stnabul). The field research was designed using two areas; stanbul Metropolitan Municipality strategic planning process and the strategic planning processes of county municipalities in stanbul. In the first study; stanbul Metropolitan Municipality strategic planning process was examined by using observations and the adoption of directorates about mission, vision and principles, determined during the process, was evaluated by using a survey. In the investigation about strategic planning processes of the county municipalities in stanbul, a survey was designed. There are 32 county municipalities in stanbul and 27 of those municipalities prepare strategic plan. The strategic planning processes of those 27 county municipalities preparing strategic plan were investigated. Therefore, metodhology of strategic planning practices of local governments in stanbul was expressed.