Nesneye yönelik programlamaya rol desteğinin kazandırılması
Extending object oriented programming with role support
- Tez No: 222021
- Danışmanlar: PROF.DR. NADİA ERDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Rol Modelleri, Rol Tabanlı Programlama, Dinamik Sistemlerin Modellenmesi, Nesneye Yönelik Programlama, Role models, role based programming, modeling dynamic systems, object oriented programming
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Dinamik sistemlerin nesneye yönelik programlama (NYP) ile modellenmesinde karşılaşılan güçlüklerin çözümü için önerilen yollar arasında rol modelleri; kullanışlı olmaları, NYP kavramları ile iyi uyuşmaları ve problemin çözümü için dolaysız bir yol sunmaları nedeniyle dikkati çekmektedir. Nesne düzeyinde özelleştirmeye dayanan rol modelleri, sınıf düzeyinde özelleştirmeye dayanan nesneye yönelik programlamayı doğal bir biçimde genişletir. Dinamik sistemlerin modellenmesinde, saf NYP yaklaşımının sunduğundan daha iyi bir çözüme duyulan gereksinimini karşılamayı hedefleyen bu çalışmada, Java programlama diline rol desteği kazandıran bir rol modeli olan JAWIRO (Java with Roles) gerçeklenmiştir. Bu çalışma sırasında rollerin diğer çalışmalarda önerilen özellikleri arasına altı yeni özellik kazandırılmıştır. Ayrıca, rol modellerinin yazılımın içsel kalite özelliklerini iyileştirerek yazılım maliyetlerini düşüreceği de gösterilmiştir. Tez çalışması kapsamında gerçeklenen rol modeli olan JAWIRO ise, sahip olduğu özgün yetenekler ve çalışma anı başarımına ek yük getirmemesi sayesinde dinamik sistemlerin modellenmesi için önemli bir gereç haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Role models receive much attention with their usefulness among the proposed ways of alleviating the difficulties faced when the object oriented programming (OOP) is used for modeling dynamic systems as they match with the OOP paradigm well and represent a direct way for solving the problem at hand. Role models which are based on object level specialization naturally extends the OOP which is based on class level specialization. Therefore, in order to address the need of a better way of modeling dynamic systems than the one given by the pure OOP approach, a role model named JAWIRO (Java with Roles) which extends the Java programming language is implemented. This work makes six new contributions to the features of roles proposed by the other works in the literature. This work also shows that role models enhance the internal quality attributes of software and reduce the costs of producing software. Meanwhile, the role model JAWIRO implemented as a part of this thesis work is surfaced as an important tool for modeling dynamic systems, thanks to its unique contributions to features of roles and its neglible overhead on runtime performance.