Körler için insan makine arabirimi
Machine interface for the visually handicapped
  1. Tez No: 222042
  2. Yazar: HAMDİ FERİT BULUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. COŞKUN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Braille Alfabesi, Görme Engelliler, Paralel İskele, Braille Alphabet, Blind People, Parallel Port
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışma, görme engelli insanların bilgisayar kullanımlarını ve yazılıkaynaklara ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla yazılım ve cihazdan meydanagelen bir sistemden oluşmaktadır. Aynı zamanda Braille alfabesinin öğrenilmesiiçin eğitim ekipmanı olarakta kullanılabilmektedir. Bilgisayarda bulunan metnigörme engellilerin kullandığı Braille alfabesine çevirerek parmak uçlarındahissedebildikleri hale getirmektedir. Görme engelli kişi parmak ucundahissettiği harfi aynı zamanda duyabilmektedir. Visual Basic .Net kullanılarakyazılan program gayet basit ve geliştirilebilir bir algoritmaya sahiptir. Parmakucunda hareket eden pinler normal seviyede okuma yapan bir görme engellininhızına göre ayarlanmıştır. Cihaz içersinde program parçacığı bulunmamaktasadece donanımsal olarak işlev görmektedir. Bütün program bilgisayar üstündeçalışmaktadır. Karakterlere ait olan ondalık sayı değerler Braille alfabesininstandardına göre numaralandırılmış pin değerlerine göre çevrilmiştir. Programiçersinde gömülmüş olan tablo yardımıyla her karakterin varlığı kontrol edilipBraille alfabesi karşılığı olan değer paralel iskeleye gönderilmektedir. Projekapsamında harflerin seslendirilmesi için 44 adet ses dosyası kullanılmıştır. Budosyalar cd içersinde sesler klasörünün içinde bulunmaktadır. Program iseTez_program klasörünün içinde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study consists of a program and a device that has been developed tosimplify computer usage for the visually handicapped and make it easier forthem to access text documents. This equipment can also be used in assistingvisually handicapped while learning the Braille alphabet. The machine convertsthe text document into Braille alphabet through making it possible to sense theletters at the fingertips. The visually handicapped can also hear the sound of theletter which (s)he feels on the fingertip. Developed in Visual Basic .Net, thesoftware has a very simple algorithm that can be further extended. The pins,which move under the fingertip, are adjusted to change as rapid as is suitablefor the reading speed of average visually handicapped. The device has noonboard software installed; it operates exclusively on hardware basis. Theentire software runs on the computer. The decimal values corresponding to eachcharacter are converted according to pin values that are enumerated based onthe Braille alphabet standard. The presence of each character is controlledusing the table, which is embedded in the program, and the value thatcorresponds to it in the Braille alphabet is then sent to the parallel port. 44sound files are used for vocalizing the characters within the program, which arelocated inside the ?sesler? [sounds] folder in the CD. The main program islocated in the ?Tez_program? folder.