P-cycles: Survivability in optical WDM networks
P-cycles: Dalgaboyu bölümlemeli çoğullama optik ağlarda sürdürülebilirlik
  1. Tez No: 222043
  2. Yazar: ÖMER FARUK UZUNPOSTALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEMA OKTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, WDM Ağlar, Koruma, P-Cycles, Survivability, WDM Networks, Protection, P-Cycles
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, ağ sürdürülebilirliği tekniklerinden p-cycles konusu işlenmiştir. Optik WDM ağlar çok yüksek kapasiteler sağlamakta ve ağda oluşan bir hata çok büyük veri kayıplarına sebep olmaktadır. Sürdürülebilir ağ tasarımı için teklif edilen ve uygulanan bir çok sürdürülebilirlik yaklaşımı bulunmaktadır. P-Cycles, halka ağlardaki gibi bir hıza ve örülü ağlardaki gibi kapasite verimi sağlamaktadır. P-Cycles kullanılarak daha da geliştirilen sürdürülebilirlik teknikleri bu çalışmada işlenmiştir. COST239 ağının, statik trafik altında benzetimi yapılmıştır. İki değişik yedek kapasite yerleştirme problemi AMPL kullanılarak modellenmiş ve Cbc kullanılarak çözülmüştür. Problemler, yedek kapasite ataması optimizasyonuna ile çalışan rotaların optimizasyonunun eklenmesini etkisini bulmayı amaçlamaktadır. Çözümler karşılaştırılmıştır. Ayrıca isteklerdeki değişiklikliğin etkisi de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, p-cycles, one of the survivability techniques, is covered. Optical WDM networks provide huge data capacities, and a failure in the network causes huge data losses. There are a number of survivability schemes proposed and implemented about survivable network design. P-Cycles provide ring-like speed with mesh-like efficiency. The survivability techniques which are enhanced using p-cycles are covered in this study. COST239 network is simulated under static traffic. Two different spare capacity placement problems are modeled using AMPL and solved using Cbc. The problems consider the effects of the adding the optimization of the working routes as well as the optimization of the spare capacity allocations. The solutions are compared. The effects of change in demand is also studied.