Çok supaplı yüksek süratli gemi dizel motorlarının ikinci kanun analizi
Second law analysis of high speed marine diesel engines with multi valves
- Tez No: 222053
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN AZMİ ÖZSOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Entropi, Entropi Üretimi, İkinci Kanun, Tersinir, Tersinmezlik, Entropy, Entropy Generation, Second Law, Reversible, Irreversibility
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Dizel makinalar 1900'lü yıllardan başlayarak çok büyük teknik gelişmeler göstermiştir ve bugünün dünyasında endüstri ve taşımacılık başta olmak üzere birçok alanda güç kaynağı olarak kullanılmaktadır. Özellikle son yıllarda artan ve dünyanın geleceğini tehdit eden atmosferik sera gazları emisyonunun artması ve küresel ısınma gibi problemler ile karşı karşıya kalan insanoğlu, bu makinaların tasarımında güç ve boyut gibi kıstasların yanı sıra özellikle çevreye bırakılan atık ısı ve egzost gazlarının içeriğini de göz önünde bulundurmak zorunda kalmıştır. Bunun neticesinde makine tasarımlarının birçoğunda maksimum faydalı işin elde edilebilmesi için entropi üretiminin en aza indirilmesi ve ikinci kanun analizinin yapılması önem arz etmektedir. Bu düşünceden hareketle, bu çalışmada da bu konuda daha önce yapılmış olan çalışmalar incelenmiş olup bunlar 2. Bölüm'de sunulmuştur. Çalışmada diesel motorların emme ve egzost periyotlarında silindirlerde, turboşarjerde, emme ve egzost manifoldlarında oluşan zamana bağlı gaz akımını zamana ve mekana göre entropi değişimi olmayan akım modeli ile modelleyen bir bilgisayar programı kullanılmış (Bölüm 6) olup 3. Bölüm'de modelleme teorisi, 4.Bölüm'de silindir sınır koşulu hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. 5. Bölüm'de ise ikinci kanun analizine yönelik bilgiler verilmiştir. Bu çalışmada 4 valflı 16 silindirli bir diesel makinanın (Bölüm 7), 8. Bölüm'de belirtildiği gibi öncelikle egzost ve emme valf sayıları değiştirilerek valf sayısının entropi üretimi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Daha sonra çok valflı bu makinada sıkıştırma oranının, strok boyunun, silindir çapının, motor hızının, emme manifoldu basınç ve sıcaklığı ile yakıt ısıl değerinin entropi üretimi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yapılan tüm parametre çalışmalarına ait grafikler Ek'lerde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Diesel engines have shown great technical developments since 1900, and in today?s world they are used as a power source in many fields such as industry and transporting. Especially, humans are exposed to pollution and global warming which have threatened the future of the world in recent years. Because of these threats, in the design of these engines, engineers have to consider heat losses and exhaust gases, which are released in the environment, besides power and dimension criterions. As a result of this, in order to produce the maximum useful work in the design of all engines, it is very important to reduce entropy generation and it is necessary to apply the second law analysis. As a consequence of this, in this work, the previous studies related to this topic have been reported in chapter 2. In this work, a computer software program has been used which simulates the time dependent flow during the intake and exhaust phases at the turbocharger, intake and exhaust manifolds and the cylinders based on nonhomentropic flow model (chapter 6). The theory of modelling has been maintained in chapter 3, and the detailed information about the cylinder boundary condition has been given in chapter 4, and the second law analysis has been explained in chapter 5. In this work, as it is described in chapter 8, while changing the number of exhaust and intake valves, the effects on entropy generation of the valve number of a diesel engine with four valves and sixteen cylinders (chapter 7) have been carefully examined . After that, in this engine with multi valves, the effects of compression ratio, strok length, cylinder diameter, engine speed, the pressure and temperature of air manifold and fuel calorific value on entropy generation have been studied. Graphs which belong to parameter studies have been represented in appendixes.