Sabit Bey (Muradiye) hanının restorasyon projesi
Restoration project of Sabit Bey (Muradiye) han
  1. Tez No: 222124
  2. Yazar: ONUR KARAHAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLSÜN TANYELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Vedat Tek, Karaköy, Sabit Bey (Muradiye) Hanı, Restorasyon, Vedat Tek, Karaköy, Sabit Bey(Muradiye) Hanı, Restoration
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Sabit Bey (Muradiye) Hanı, stanbul li, Beyoglu lçesi, Kemankes Mahallesi, Galata Sarap skelesi Sokak'tadır. Sabit Bey (Muradiye) Hanı sahıs mülkiyetinde olup, 20.11.1991 gün ve 3196 sayılı kararla tescillenerek, koruma grubu II olarak belirlenmistir; stanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 7.7.1993 gün ve 4270 sayılı kararı ile belirlenen Kentsel Sit Alanı içinde yer alır. Vedat Tek'in tasarladıgı Sabit Bey (Muradiye) Hanı 1914 yılında insa edilmistir, yer aldıgı çevre itibariyle, plan ve cephe özellikleri, yapım teknigi ve malzeme kullanımı bakımından yapıldıgı dönemin mimari akım etkilerini, siyasi, ekonomik ve ticari ortamın getirdigi zorunlulukları bünyesinde barındırmaktadır. Modern bir cephe düzenine sahip olan yapı, basık kemerler, çıkmanın altında yer alan konsollar, pencere üzerlerinde ve cephe yüzeyinde yer alan çiniler ve besinci kat bitiminde yer alan saçakla Osmanlı canlandırması olma örnegi tasır. Mimar Vedat Tek, Osmanlı mparatorlugunun son döneminde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulus döneminde yaptıgı çalısmalarla Mimar Kemalettin Bey ile birlikte I. Ulusal Mimarlık Akımının temsilcisi kabul edilen egitimli, yetenekli, profesyonel ve herkes tarafından kabul gören bir mimardır. Mimar Vedat Tek'in çalısmalarını anlayabilmek için aile ortamını, egitimini, yasadıgı dönemlerin siyasi ve mimarlık ortamını dikkate almak gerekmektedir. Tez çalısması, Sabit Bey (Muradiye) Hanı'nın detaylı bir sekilde belgelenip, o dönemin yapım teknikleri ve malzeme kullanımı hakkında daha kapsamlı bilgi elde etmeyi ve sahip oldugu özgün niteliklerinin tanımlanmasını hedefler. Bu dogrultuda hanın özgün islevini sürdüren ama çatı biçimlenisi ve bazı plan özelliklerini de restitüsyon çalısmalarına dayalı bir restorasyon projesinin hazırlanmasını içermektedir.
Özet (Çeviri)
Sabit Bey (Muradiye) Han is located at number 10 Galata Sarap Iskelesi Street, Kemankes District, Borough of Beyoglu, Istanbul. It is under possession of an individual; registered and determined as ?Conservation Group II? upon the decision #3196, dated 20.11.1991. It is considered to be located in the Urban Conservation Area upon the decision of ?Primary Council for the Conservation of Cultural & Natural Heritage Directorate, Istanbul?, decision #4270, dated 07.07.1993. Sabit Bey (Muradiye) Han, which was designed by Vedat Tek, was built in 1914. It has all the characteristics of the architectural movement, which was originated from the necessities brought by the social, economic and commercial environment of its era; as it can be seen in its plan and facade features, as well as its construction methods and materials. This Han, which has a modern facade is an imitation of the Ottoman Style with its flattered arches, consoles under the cantilever, tiles above the windows and on the facade, and the cantilever at the end of the fifth floor. Vedat Tek is an educated, highly-skilled and professional architect who is considered as a representative of the ?National Architectural Movement I? along with Kemalettin Bey because of their works in the late Ottoman Empire and the early ages of Republic of Turkey. To fully comprehend his vision of architecture, one should consider his family life, educational background and the political and architectural movements of its time. This thesis aims prepairing restoration project for getting a detailed documentation of Sabit Bey (Muradiye) Han, getting more comprehensive information about the construction methods and uses of material, conservation and usage, according to its specialities without losing its worth.