Betonarme bir yapının doğrusal olmayan yöntemle deprem güvenliğinin incelenmesi
Nonlinear seismic analysis of a reinforced concrete structure
- Tez No: 222130
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEKAİ CELEP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dogrusal Analiz, Dogrusal Olmayan Analiz, Performans Degerlendirmesi, Lineer Analysis, Nonlineer Analysis, Performance Evaluation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Sunulan bu tez çalısmasında, betonarme mevcut bir yapının deprem güvenliginin dogrusal ve dogrusal olmayan yöntemlerle belirlenerek karsılastırılması yapılmıstır. Birinci bölüm konuya giris ve konuyla ilgili genel bilgileri içermektedir. kinci bölümde, yapı sistemlerinin dogrusal olmama nedenleri anlatılmıs ve ilgili analiz yöntemleri açıklanmıstır. Üçüncü bölümde, yapı sistemlerinin performans ve kapasitelerini belirlemede kullanılan bir yöntem olan pushover metodu anlatılmıstır. Dördüncü bölümde, mevcut yapıların deprem performanslarının belirlenmesi ve performansa dayalı tasarım ve degerlendirme kavramları açıklanmıstır. Besinci bölümde, yapıların güçlendirilmesi ve güçlendirme türleri anlatılmıstır. Altıncı bölümde ise, deprem performansının belirlenmesi amacıyla düzlem bir çerçeve örnegi yapılmıstır. Yedi ve sekizinci bölümlerde mevcut hastane yapısı olarak kullanılan bir yapının SAP2000 programı kullanılarak 2007 Türk Deprem Yönetmeligi'nin öngördügü sekilde dogrusal ve dogrusal olmayan analizi yapılmıstır. Dogrusal analiz esdeger deprem yükü yöntemiyle, dogrusal olmayan analiz ise artımsal esdeger deprem yükü yöntemiyle yapılmıstır. Çalısmanın sonunda, söz konusu iki yöntemin sonuçlarının karsılastırılması yapılarak yorumlanmıstır.
Özet (Çeviri)
In the present study, seismic safety of an existing reinforced concrete structure by using lineer and nonlineer methods is determined and compared. The first chapter consists of an introduction to the problem and gives general information about subject. In the second chapter assumptions related to nonlinear analysis of structures are explained detaily. The methods used for the nonlinear analysis are defined. In the third chapter the pushover method which is using for determining structure?s performance and capacity, is explained. The fourth chapter is devoted to the seismic performance evaluations of existing structures as well as the performance based design of structures. In the fifth chapter the method of reinforcing structures are explained. In the sixth chapter a concrete frame example by doing two different ways is given, to determining of the seismic performance of structures. In the seventh and eight chapter, a structure which is using a hospital, lineer and non lineer analysis are determined by using 2007 Turkish Eartquake Code with by a computer programme SAP2000. The lineer analysis is done by the way of equivalance quake load, nonlineer analysis is done increasing of equivalance quake load. At the and of the study covers the results achieved in this study by comparing the examples.