İstanbul'da kentiçi ulaştırma sistemlerinin gerektirdiği alanlar ve alan kullanım maliyetleri
The land usage and ecological costs of the transportation systems in İstanbul
- Tez No: 222131
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZÜBEYDE ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alan Kullanım Maliyeti, Ulastırma Sistemleri, stanbul, Transportation, Landscape, Cost, stanbul
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
stanbul'un mevcut ulasım sistemlerinin durumu, .B.B. kuruluslarından elde edilen veriler ve sunulmus ulastırma raporları dogrultusunda incelenmistir. Aynı zamanda sistemlerin kapasiteleri kıyaslanmıs ve karsılıklı irdelenmistir. Alan kullanımı açısından arastırma yapılırken karayolu ve demiryolu sistemleri dikkate alınmıstır. Alan kullanım maliyet degerlerine ulasmak için öncelikle sistemlerin kullandıkları alanlar ve ekolojik açıdan birim alan degeri hesaplanmıstır. Sistemleri alan kullanım maliyetlerine göre kıyaslayabilmek üzere, tasıdıkları trafik yükleri farklı yaklasımlarda kabul edilerek hesap yapılıp birim trafik yüküne düsen alanın yaklasık maliyeti bulunmustur. Degerlendirme sonuçlarına göre, demiryolu sistemleri karayolu sistemlerine göre gereksinim duydukları alanın maliyeti ve kapasitelerine kıyasla avantajlı bulunmustur. Bundan sonra yapılacak yatırımlarda demiryoluna ayrılacak bütçenin yüksek tutulması, alan kullanımı açısından daha düsük maliyetle daha yüksek kapasitede ulastırma imkanı verebilecek olması nedeniyle daha avantajlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The present condition of Istanbul transportation system has been reviewed with respect to the data obtained from Istanbul Metropolitan Municipality and the transportation reports issued. Simultaneously, the capacities of the systems have been compared and explicated on reciprocal terms. The research on land utilization has been made with consideration to the highway and railway systems. In order to obtain the land utilization cost values, the areas engaged by the systems have been measured and the unit value of land is calculated in regard to ecological aspects. In order to make a comparison between systems in terms of land utilization costs, approximate cost of land per unit traffic load has been determined through calculations at varying traffic loads. The results of the evaluation study suggest that rail route systems have better advantages when compared to the land route systems in terms of their land costs and capacities. In future investments, it will be more advantageous to allocate a higher budget to railway system as it has potential to offer transportation means with lower cost and higher capacity regarding land utilization.