İnsan operatörlerin akıllı sistemlerle modellenmesi
Intelligent modeling of human operators
  1. Tez No: 222132
  2. Yazar: ÖZKAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞENİZ ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Operatör, Öngörülü Modelleme, Akıllı Sistemler, SistemTanıma, Human Operator, Predictive Modeling, Intelligent Systems, SystemIdentification
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada insan operatörlerin modellenmesi amacıyla veri toplamak için bir deneydüzeneği kurulmuştur. Düzenek kullanılarak iki farklı insan operatör modeli eldeedilmiştir. Bu yöntemlerden birincisinde, farklı çalışma bölgeleri için toplananverilerden sistem tanımada yaygın olarak kullanılan doğrusal ARX modelleroluşturulmuştur. Oluşturulan yerel doğrusal modellerin birleştirilmesi için bir bulanıkmantık sisteminden faydalanılmıştır. Önerilen bu yeni modelleme yöntemi ile hemgenelleme yeteneği hem de öngörü özellikleri açısından başarılı modeller elde edilmiştir.İkinci yöntemde ise uyarlamalı sinirsel bulanık çıkartım sistemi (adaptive neuro-fuzzyinference system - ANFIS) modelleme için kullanılmıştır. Elde edilen modeller deneydüzeneğinde bir kontrolör olarak insan operatörün yerini alacak şekilde kullanılmıştır.Farklı modelleme yöntemleri ile elde edilen modeller, hem öngörü başarıları açısındanhem de gerçek sistem üzerine yazılımla eklenen birer kontrolör olarak incelenmiş vebirbirleriyle karşılaştırılmışlardır.
Özet (Çeviri)
In this study, an experimental setup has been established to collect data for the purposeof human operator modeling. By using the experimental setup, two different humanoperator models have been obtained. As the first method, linear ARX models that arewidely used in system identification have been obtained using the data acquired fordifferent operating regions. A fuzzy logic system has been utilized in order to form thegeneral model composed of local linear models. By the use of this novel modelingapproach, successful models in context of both generalizing capability and predictioncharacteristics have been achieved. As the second method, adaptive neuro-fuzzyinference systems (ANFIS) have been used for modeling. Models have been used toreplace the human operator as controller in the experimental setup. Models belonging todifferent modeling approaches have been compared, by examining both their predictioncapacity and as a controller implemented into the software of the setup.