Sound propagation in two-layer media
İki tabakalı ortamlarda sesin yayılımı
- Tez No: 222139
- Danışmanlar: PROF.DR. SERDAR BEJİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Mühendislik Bilimleri, Marine Science, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sualtı Akustigi, Ses Yayılımı, Isın zleme, Underwater Acoustics, Sound Propagation, Ray Tracing
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalısmada, iki tabakalı sualtı ortamlarında ses dalgalarının yayılımı incelenmistir. Sualtı ortamında sesin yayılımını açıklamak amacıyla öncelikle ses kırılması ve ses yansıması gibi temel kavramlar açıklanmıstır. Ses hızı T, sıcaklık, S, tuzluluk, p, basınç gibi temel osinografi parametrelerine baglı olarak degistiginden, yedi farklı ampirik formül için ses hızı hesaplamaları gerçeklestirilmis ve birbirleriyle karsılastırılmıstır. Akustik yayılım modellerinin baslangıç noktası olan dalga denklemi ve yaygın olarak kullanılan ses yayılım modelleri 4. bölümde verilmistir. Son bölümde ısın teorisi modellerinin temeli olan ısın izleme metodu ve hesaplamaları açıklanmıs ve iki tabakalı ortamları karakterize eden farklı ses hız profilleri kullanılarak sayısal uygulamalar yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, the propagation of sound waves in two-layer underwater media is examined. In order to explain sound propagation in underwater medium, firstly basic concepts such as sound refraction and sound reflection are explained. Because the speed of sound changes with the basic oceanographic parameters T, temperature, S, salinity and p, pressure, seven different empirical formulas of sound speed calculations are given and compared with each other. The wave equation, which is the starting point of the formulations of the acoustic propagation models, and well-known sound propagation models are described in section 4. In the last section, ray tracing method, which is the basis of theoretical ray models, and its computational procedure is explained and numerical applications are done by using various sound speed profiles which characterize two-layer media.