The mechanism of copper-catalyzed cyclopropanation reaction: A DFT study
Bakır katalizörlü siklopropanlanma reaksiyonun mekanizması: Bir DFT çalışması
- Tez No: 222148
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURCAN TÜZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Siklopropanasyon, Karbenler, DFT, Cyclopropanation, Carbenes, DFT
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Siklopropanlar biyolojik aktiviteleri ve çesitli organik reaksiyonlarda baslangıç bilesigi olarak kullanılmasından dolayı önemli bilesiklerdir. Diazoesterlerin olefinlerle geçis metali katalizörleri altında yaptıgı bozunmalar siklopropanların sentezi için en yaygın yöntemdir. Geçis metalleri arasından bakır ucuz olması ve verimliligi sayesinde bu alanda en çok kullanılan katalizördür. Bu çalısmada, olefin olarak ethen sistemi sterik etkilerden elimine ederek salt reaksiyon mekanizması arastırmak için seçilmistir. DFT (Density Functional Theory) kullanılarak siklopropanasyon için olası reaksiyon mekanizmaları B3LYP/6-31G(d) seviyede teorik olarak incelenmistir ve elde edilen veriler temodinamik açıdan degerlendirilmistir. Literatür verilerinide göz önüne alarak yaptıgımız çalısmalarda, siklopropanasyon için belirli bir mekanizma olmayıp mekanizmanın sistemin yüküne ve diazoesterdeki substute gruba baglı oldugu görülmüstür. Buna karsın herbir mekanizma için ortak noktaların bulundugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Cyclopropanes are very important molecules because of their biological activity and serving as a starting compound in various organic reactions. The metal-catalyzed decomposition of diazoesters with olefins is the most common method for synthesizing the cyclopropanes. The mechanism of the copper(I)-catalyzed olefin cyclopropanation reaction with dimethyl diazomalonate has been extensively investigated using B3LYP/6- 31G(d). Ethene has been chosen as olefin to eliminate steric effects and to concentrate solely on the mechanisms. However, carbene formation and its further reaction as an electrophile have ambiguous points since the metal carbene can hardly be observed spectroscopically. In our work, four different mechanisms has been developed. In each of the mechanisms, oxygen copper interaction has been observed at the beginning of the reaction which subsequently generates rate-determining nitrogen extrusion stage in accordance with the literature. Afterthat, cyclopropanation step takes place through a direct carbene addition, metallacyclobutane intermediate formation or insertion of a second alkene. The energetics of possible carbene formation and cyclopropanation mechanisms are demonstrated by our calculations