Döşeme düzensizliklerinin taşıyıcı sistem davranışına etkisi
Effects of floor irregularities on reinforced concrete systems behaviour
- Tez No: 222156
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TURGUT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Döseme düzensizligi, Rijit Diyafram, Floor Irregularities, Rigid Diaphragm
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalısmada, tasıyıcı sistemi kolon, perde ve kirisli plak dösemelerden olusan betonarme sistemlerde degisik boyut ve yerlerde olusturulan döseme düzensizliklerinin tasıyıcı sistem davranısına nasıl etki ettigini görebilmek amaçlanmıstır. Bunun için mevcut bir mimariden yararlanarak tipik bir kalıp planı olusturulmus; bu kalıp planında farklı boyut ve yerlerde döseme düzensizlikleri yaratılarak birbirinden farklı 6 bina ETABS programında modellenmistir. Yapılan hesaplarda herhangi bir model için rijit diyafram ya da dısarıdan kütle tanımı yapılmamıs, tüm kütleler birbirinden bagımsız olarak programca hesap edilmistir. Hesap yapılırken seçilen yöntem ise esdeger deprem yükü yöntemi olmustur. Esdeger deprem yükü yöntemi ile yapılan hesapta, rijit bodrum perdeleri ile çevrili bodrum katların hesabı ile bodrum katları üzerindeki sisteme ait hesaplar her bir tip bina için birbirinden bagımsız olarak yapılmıs, daha sonra hesapta bulunan kuvvetler dogru çözüm için birbirleriyle birlestirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study the main aim is to determine the effects of different types of floor irregularities on joisted plate reinforced concrete systems. In this case, with the usage of a architectural plan, typical application plan was formed and six buildings; which has different types of floor irregularities , are formed with ETABS program. There is no rigid diaphragm acceptance or mass assignment in these calculations, on the contrary all mass calculations was made by the program. The equivalent earthquake method was used in this calculations. With the equivalent earthquake method; calculations of the rigid floors and upper sides of the rigid floors were made independently in each type of buildings. After that; forces found for upper and rigid parts of the buildings were combined for the exact solutions.