Çeşitli deprem yönetmeliklerinde yapı düzensizlikleri ve bunların yapı davranışına etkileri
Structural irregularities in the different earthquake codes and their effects on structure behaviour
- Tez No: 128604
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düzensiz yapılar, burulma düzensizliği, döşeme süreksizlikleri, planda çıkıntılar, eksantrisite, Irregular structures, torsional irregularity, slab discontinuities, projections in plan, eccentricity. XI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Depremlerden sonra yapılan incelemelerde taşıyıcı sistem düzensizliklerinden dolayı pek çok hasarın meydana geldiği görülmüştür. Bu amaçla deprem riski olan ülkelerde deprem yönetmeliklerinde düzensiz yapılar için özel şartlar getirilmiştir. Bu şekilde depremin zararlı etkilerinden korunma amaçlanmıştır. Bu çalışmada, deprem yüklerinin yapılar üzerindeki etkisi hakkında bilgiler verilmiş, depreme dayanıklı yapı tasannu, mimari ve taşıyıcı sistem düzenlenmesi başlıkları altında açıklanmıştır. Yapılarda düzensizlikler oluşturan durumlar açıklanmış ve bunların yapı davranışı üzerindeki etkileri açıklanmıştır. ABYYHY 1997 ve 41 dünya ülkesi deprem yönetmeliği incelenmiş ve bunların taşıyıcı sistem düzensizliklerine bakışı ve düzensiz yapılara karşı getirdiği şartlar incelenmiştir. Burulma düzensizliği, döşemelerde boşluk olması ve planda çıkıntılar olması düzensizliğini incelemek için parametrik çalışmalar yapılmıştır. Analizler yeni Türkiye Deprem Yönetmeliği 1997'ye göre yapılmıştır. Burulmanın yapı davranışına etkilerini incelemek için DKP ve LKP isimli 8 katlı tipik bina modelleri seçilmiştir. Perde duvarlar eklenerek ve yerleri değiştirilerek burulma oluşturulmuştur. Her yapı tipi için elde edilen burulma düzensizliği katsayıları ve donatı yüzdeleri birbirleriyle karşılaştırılmıştır.. Diğer iki düzensizlik tipi için ele alman örnekler yapıların rijit diyafram davranışı yaptığı kabulüne göre analiz edilmiştir. Ayrıca döşemede deprem kuvvetlerinden oluşan gerilmeler kontrol edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the research realized after the major earthquake of 1999, it has been seen that numerious damages have occurred because of the load resisting system irregularities. For this purpose, special conditions for irregular structures in earthquake regulations have been put into use for those countries in which there is earthquake risk. By this way, it is aimed to be protected from damaging effects of the earthquake. In this study, the effects of lateral forces on structures are resumed, it is explained by the headlines of seismic resisting structure design, architectural and lateral force resisting system regulation. The situations causing structural irregularities in structures and their effects on structure behaviour are explained. The Earthquake Code of Turkey 1997 and the earthquake regulations of 41 world countries are studied from the point of view on load resisting system irregularities of these countries, and their regulations against irregular structures are resumed. In order to investigate the torsional irregularity, discontinuities in slab and projections in plan geometry, parametric studies are carried out. The seismic analyses are carried out according to the Earthquake Code of Turkey 1997. In order to investigate the effects of torsion on structure behaviour, typical 8- storey DKP and LKP models are selected. The torsional irregularity are created on the buildings by adding shear walls and changing the locations of the shear walls. The torsional irregularity coefficents obtained from analyses and the percentages of reinforcing bar are compared. The examples for other two irregularities are analyzed by considering the slabs as elastic. Additionally, stresses that occur in the diaphram because of the earthquake forces are checked.