Elektrospinning yöntemiyle nanolif üretim teknolojisi
Nanofibre production technology by electrospinning method
  1. Tez No: 222172
  2. Yazar: GÜN SAZAK KOZANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrospinning, Nanolif, Polimer, Polivinilalkol, Polipropilen, Electrospinning, Nanofibre, Polymer, Polyvinyl alcohol, Polypropylene
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalısmada, elektro üretim (elektrospinning) yöntemi kullanılarak nanolif üretimteknolojisi irdelenmis, farklı düzeneklerde farklı polimerler (Polivinilalkol (PVA),Polipropilen (PP), Silikon) ile sistemin çalısma prensibinin irdelenmesi amacıyla farklısıvılar (su, boya) kullanılarak lif morfolojisi ve sistem incelenmistir.Deneysel çalısmalarda elektro üretim yöntemi esnasında islem degiskenleri olarak;uygulanan voltajın etkisi, toplayıcı ile besleme ünitesinde yapılan degisiklikler vearasındaki mesafenin etkisi incelenmistir. Bunun yanında çözelti ve eriyik özelliklerinindegisiminin sistem ve lif morfolojisine etkileri de incelenmistir.Sonuç olarak, voltajın artması ile beslemedeki düzensiz akıs oranından dolayınanoliflerde düzensizlik ve yüksek çap dagılımı gözlenmistir. Aradaki mesafeninartması ile lif çapının azaldıgı gözlenmistir. Çözelti konsantrasyonunun artması ile de lifçapının arttıgı ve liflerin daha düzgün bir yapıda olustugu; konsantrasyonun azalmasıile nanoliflerin inceldigi fakat hata olarak nitelendirilen boncuk yapılarının olustugugörülmüstür. Ayrıca ekstruder ile yapılan deneyler sonucunda polipropilenden denanolif elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study nanofiber production technology by means of electrospinning method wasstudied. In order to investigate working of electrospinning system by using differentpolymers such as polyvinylalcohol (PVA), polypropylene (PP), silicone and differentliquids such as water and dye in different setups, fiber morphology and method wasinvestigated.In the experimental studies, effect of system parameters on fiber morphology inelectrospinning method are; the applied voltage, the variations in collector and feedingunits, the distance between collectors and feeding units. In addition to these parameters,the effects of solution and melt properties such as concentration and temperature onsystem and fiber morphology were studied.In conclusion, increasing voltage causes irregular flow rates so roughness and highdiameter ranges were observed on nanofibers produced. A decrease in fiber diameterwas obtained by increasing the distance between collector and feeding unit. Also it hasbeen found that polymer concentration effects the fiber diameter and the formation ofbeads. As the polymer concentration increase the fiber diameter increases and beadformation decreases. In addition to all of the above studies, it is also experienced thatpolypropylene nanofibers could be obtained with an electrospinning setup using anextruder.