Organik kökenli doğal adsorbanlarla kontrollü ilaç salınımı
Controlled drug release with organic based natural adsorbents
  1. Tez No: 222173
  2. Yazar: HATİCE MERVE BAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADİLE NURSEN İPEKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Adsorbent, Kontrollü Salım, İlaç, Hidroksiapatit, Natural Adsorbent, Controlled Release, Drug, Hydroxyapatite
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmada, önemli birer endüstriyel atık olarak öne çıkan büyükbaş hayvankemikleri ile yumurta kabukları değerlendirilerek, farklı alanlarda kullanılabilecekdoğal, yeni bir adsorbentin eldesi incelenmiştir. Bu amaçla, doğal bir adsorbent olarakdüşünülen hayvan kemiğinden elde edilen kalsiyum hidroksiapatitin ve yumurtakabuğundan elde edilen kalsiyum esaslı adsorbentin adsorpsiyon-desorpsiyon kabiliyetitespit edilmiş ve canlıların yapılarında bulunmaları nedeniyle özellikle kontrollü ilaçsalımında kullanılabilirliği araştırılmıştır. Adsorpsiyon ön deneyleri için bir boyamaddesi olan metilen mavisinin ve daha sonra da ilaç fabrikalarından temin edilençeşitli ilaç aktif maddelerinin bu doğal malzemeler üzerindeki adsorpsiyonu vedesorpsiyonu UV-Görünür Alan Spektrofotometresi ile incelenmiş ve elde edilensonuçlar literatür değerleri ile kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, obtaining a natural, new adsorbent which can be used in different areas isinvestigated by utilizing the cattle bones and egg shells that are faced as one of theimportant industrial waste. For this purpose, adsorption-desorption abilities of thecalcium hydroxyapatite obtained from cattle bone, and calcium based adsorbentobtained from egg shell, which are thought as a natural adsorbent are determined andusage of them especially in the controlled drug release is investigated because ofexistance in the structures of living beings. Adsorption and desorption of methylene bluefor the prior adsorption experiments and then some drug active substances obtainedfrom the drug companies on these adsorbents are researched by using UV-VisibleSpectrometer and the results obtained are compared with the literature data.