Birincil çamurun anaerobik çürütülmesinde farklı kinetik modellerin karşılaştırılması
Comparison of different kinetic models for anaerobic digestion of primary sludge
  1. Tez No: 222174
  2. Yazar: SERPİL GÖNÜLDİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İZZET ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anaerobik çamur çürütme, inert KO, kinetik katsayılar, kararlı hal modeli, Anaerobic sludge digestion, inert COD, kinetic coefficients, steady-state model
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalısma, bir büyüksehir kentsel atıksu arıtma tesisi birincil yogunlastırma tankından alınan birincil çamurun inert KO degerinin ve anaerobik arıtma kinetigi sabitlerinin deneysel olarak belirlenmesini, bulunan degerlerin daha önce yapılmıs olan kinetik modellere uygulanmasını kapsamaktadır. Birincil çamurun laboratuar ölçekli anaerobik çürütülmesi, mezofilik sıcaklık sartlarının saglandıgı bir sabit sıcaklık odasında yarı kesikli olarak çalısan farklı çamur bekletme sürelerine sahip model reaktörlerde gerçeklestirilmistir. Bununla birlikte 3 ayrı reaktörde gerçeklestirilen anaerobik parçalanma sonunda birincil çamur için inert KO degeri tespit edilmeye çalısılmıstır. Deneysel çalısmalarla belirlenen birincil çamur konsantrasyonu ve daha önce yapılmıs olan çalısmalarla belirlenmis olan hidroliz kinetik katsayıları kararlı hal modeline her bir çürütücü için ayrı ayrı uygulanmıs ve yorumlanmıstır. Kararlı hal modeli-stokiyometrik denklemleri kullanılarak her bir çürütücünün çıkıs akımındaki amonyak konsantrasyonu, alkalinite ve karbondioksit kısmi basıncı da hesaplanmıstır. Buna ilave olarak, kararlı hal modeli tam ölçekli bir atıksu arıtma tesisinin çamur çürütücü reaktörüne uygulanmıs ve çürütücü çıkıs akımındaki alkalinite, gaz kompozisyonu, amonyak ve KO konsantrasyonlarının kinetik model ile hesaplanan konsantrasyonlar ile yaklasık olarak esit oldugu görülmüstür. Yapılan çalısmalar, hidroliz kinetik denklemlerinin uygulanması sonucunda çamur bekletme süresinin artması ile KO giderim veriminin arttıgını ve model ile tahmini olarak elde edilen KO giderim veriminin ve metan üretiminin tam ölçekli bir tesiste ölçülen verilerle karsılastırıldıgında birbiriyle uyumlu oldugunu göstermistir. Dolayısıyla yapılan çalısmalar sonunda bulunması hedeflenen kinetik katsayıların daha önce yapılmıs olan çalısmalar sonucunda birincil çamur için belirlenmis olan kinetik katsayılardan belirgin derecede farklı olmayacagı sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, inert COD values and anaerobic treatment kinetic coefficients of primary sludge were intended to be determined experimentally. The lab-scale anaerobic digestion of primary sludge was performed in reactors having different sludge retention times and operated as semi-continuous systems in a constant temperature room in which mesophilic conditions were supplied. In addition, inert COD value of primary sludge was intended to be determined in anaerobic degradation process carried out in 3 different reactors. Primary sludge characteristics determined by experimental studies and hydrolysis kinetic coefficients derived from the previous studies were applied to the steady state model and the results were evaluated. Ammonia concentration, alkalinity generated and partial pressure of carbondioxide in the effluent of each digester were also calculated using the stoichiometric equations. Besides, steady state model was also applied to the values of the sludge digester of a full-scale wastewater treatment plant. Results indicated that estimated alkalinity, gas composition, ammonia and COD concentrations in the effluent using the kinetic model were approximately equal to those of the digester values. The study showed that the COD removal efficiency increased as the sludge retention time increased and the estimated COD removal and methane production using the model could well fit to the data measured in the digester of a full-scale wastewater treatment plant. Hence, it was concluded that the kinetic coefficients of the primary sludge to be found at the end of the experimental studies would not differ significantly from the kinetic coefficients obtained by previous studies.