Gemi işletmeciliğinde kimyasal tanker ve kuru yük gemisi yatırım analizleri
Dry cargo and chemical tanker investment analysis in ship management sector
- Tez No: 222175
- Danışmanlar: PROF.DR. NİL GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gemi Yatırım Analizi, Kuru Yük Gemisi sletme, Kimyasal Tanker sletme, Ship Investment Analysis, Dry Cargo Ship, Chemical Tanker
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Gemi isletme sektöründe mevcut organizasyonların dogru bir sekilde isletilmesi için, öncelikle bunların günümüzdeki isleyis sekillerini ve sektörde yapılan yanlısları ortaya çıkartmak gerekir. Çalısmada gemi isletme sirketlerinin baslıca sorunu olan, yanlıs kurulan ve isleyen maliyet sisteminin dogru bir sekilde kurulması için“gemi isletmeciliginde maliyetler ve maliyet sisteminin kurulması”gibi bilimsel çözüm önerileri incelenerek, gemi isletmeciliginin ayrılmaz parçalarından olan acentelik ve brokerlık sektörünün sorunları ortaya konulmustur ve bu organizasyonları yabancı ülkedeki organizasyonlarla kıyaslayarak, eksik yönleri gösterilmistir. Bu organizasyonların daha verimli çalısmasını saglayacak gemi acentelerinde ve diger benzer is kollarında da kullanılan müsterilerle uzun dönemli ve iyi iliskiler kurmak için gerekli olan“liski Pazarlama Yaklasımı”gibi acentelik sektöründe uygulanması ve gelistirilmesi gereken çözüm önerileri sunulmaya çalısılmıstır.Bunun yanında 5 yasında 5000 dwt luk bir kimyasal tanker ile aynı yasta bir kuru yük gemisinin günlük isletme maliyetleri hesaplanmıs, bu gemilere yapılacak yatırımlardan hangisinin daha kârlı olacagını öngörebilmek amacıyla“Net Bugünkü Deger ve Gelecek Bugünkü Deger Metotları”kullanılarak ilk yatırım maliyetleri yıllık gider ve kazançlar ve 5. yıl sonunda bu gemilerin satılmasıyla elde edilen kazanç göz önüne alınarak Gemilerin 5 yıllık Maliyet Analizleri yapılmıs ve hangi gemiye yatırım yapılmasının daha avantajlı olacagı sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of six parts: in part 1 a general section including an introduction, a literature review, the important aspects of the life history of ship management sector and the objectives of the study are explained. In Part 2 the personal and scientific investigations on the shipping sector, the ship agency and brokerage are described, in addition types of ship management organizations is defined. In Part 3 a new approach to the studies on the consumer relationships in maritime sector is explained, in Part 4 the financial system of ship management companies are defined. In Part 5 comparison between the 5 years old, 5000 dwt dry cargo and chemical tanker investments are analysed by using present and future worth methods. In the final Part 6, the general discussion, results are put in a wider perspective.