İş geliştirme ve iş modelleri: Dünya uygulamaları
Business development and business models: World applications
  1. Tez No: 222179
  2. Yazar: SEÇİL YANIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALUK ERKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Opportunity, start-up, entrepreneur, entrepreneurship, new venture creation, business model
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bugünün is dünyasında pazar yerine hızlı olarak yeni ürün ve servisler sunmak çok önemlidir. Degisime ayak uydurabilmek için hız sarttır. Bunun için de girisimcilik tesvik edilmelidir. İs gelistirme süreci asamalı ve zor bir süreçtir. Dünyada son yıllarda çok ciddi bir degisim yasanmaktadır. O nedenle is yapma biçimleri çok ciddi olarak yeniden gözden geçirilmelidir. İs modelleri her ne kadar moda bir tartısma konusu haline gelse de, halen is modelleri nedir ve nasıl kullanılırlar konuları hakkındaki karısıklıklar çoktur. Aslında, is modelleri sirket yönetiminde güçlü ve pozitif rol oynarlar. Bu çalısmada is gelistirme sürecinin adımları tek tek çıkarılmaya çalısılmıstır. İs modeli kavramının tanımı netlestirilmeye çalısılmıs, is modeli tanımında ortak dil çabası güdülmüstür. İs gelistirme ve is modeli kavramlarının önemleri ve birbirleri ile iliskileri ortaya konmaya çalısılmıstır. Çesitli dünya uygulamaları incelenerek kavramlar arastırılmıs ve çalısmanın sonunda önerilen modeller örnek olarak seçilen bir sirkette uygulama çalısması ile test edilmistir. Çalısma toplam yedi bölümden olusmaktadır. Birinci bölüm çalısmaya giris, problem tanımı, amaç ve konunun önemini içermektedir. İkinci bölümde tez yazım metodolojisinden bahsedilmektedir. Üçüncü bölüm yeni is gelistirme konusu ile ilgili genel bilgi, kavramlar ve yakın kavramlar, tarihçe, önerilmis is gelistirme süreç modelleri ve vaka çalısmalarından çıkarılan örnek is süreçlerini içermektedir. Dördüncü bölüm is modeli ile ilgili genel bilgi, tarihçe ve bilimsel arastırmalar, is modeli ve ilgili kavramlar, is modeli için önerilen çerçeveler ve vaka çalısmalarından çıkarılan is modeli incelemelerini içermektedir. Besinci bölüm yapılan literatür çalısmaları ve vaka çalısmaları sonucunda çıkarılan model önerilerinden olusmaktadır. Altıncı bölümde çalısma süresince yapılan tüm arastırmaların uygulamasından bahsedilmektedir. Yedinci bölüm çalısmanın sonuçlarını özetlemektedir.
Özet (Çeviri)
In today?s business world, to keep up with canges, speed is a must. Presenting new products and services to the market place is very significant. For this reason entrepreneurship should have to be encouraged. So many concepst like speed, innovation and entrepreneurship are becoming more important. After 1990 as computer and information technologies entered to our lifes and as the use of internet became common, the forms of doing business have changed. With the change of priorities, needs of studies about business development and business models concepts have increased. But business development process and the meaning of business model concept are still not understood. Business development process is a gradual and difficult processs. Business model has been studied in different areas; e-business, information technologies, strategy and management etc. But a common language about business model has not been made. Although business models are trendy discussion subjects, confusions about what business models are and how they are used are available at present. This study tries to understand business development process, clarify business development concept and reveal the elements of business model clearly. The steps of business development process are tried to be exposed one by one in this study. The meaning of business model is tried to be clarified and reaching to a common language about business model is aimed. The explanation of the relationship between business development process and business model subjects is made. With an implementation study in a chosen successful company, practical test of subjects is aimed.